Ediția de anul acesta a Nopţii Muzeelor înregistrează un nou record: 212 participanți își deschid porțile în toată țara, dintre care 170 sunt muzee. Evenimentele au început în unele puncte muzeale chiar din cursul dimineții și se încheie la 04.00 dimineața.
Între ofertele propuse se află un tur ghidat în Cimitirul Bellu, un concert susținut de Fanfara ”Zece Prăjini” la Muzeul Țăranului și vizite gratuite la Castelul Bran.
Bucureștenii care vor să petreacă o noapte albă la muzee pot alege între un tur ghidat în Cimitirul Bellu, o expoziție inedită la Muzeul de Geologie, unde va putea fi admirat un craniu din cuarţ de 30 de kilograme, concertul Fanfarei ”Zece Prăjini” la Muzeul Ţăranului sau muzică barocă la Muzeul ”George Enescu”, în vreme ce copiii sunt invitați la Muzeul Hărţilor şi Cărţii Vechi unde vor realiza hărţi din mirodenii şi busole.
Una dintre puţinele lucrări ale lui Constantin Brâncuşi care se află în România, ”Cap de copil”, va fi expusă la Muzeul de Artă Veche Apuseană.
Muzeul de Istorie a Evreilor participă pentru prima dată cu ”Noaptea Sinagogilor deschise”, iar în Cartierul Icoanei pot fi vizitate un fost Pensionat de Fete şi o casă a Regelui Mihai. Muzeul Aviaţiei Române a pregătit un eveniment dedicat Smarandei Brăescu, prima femeie-paraşutist cu brevet din România.
Programele se găsesc pe site www.noapteamuzeelor.ro sau pe harta Nopții Muzeelor.
Proteste
La Noaptea Muzeelor, mai mulți muzeografi și angajații muzeelor vor expune pe panouri fluturaşii de salarii şi vor purta tricouri personalizate, în semn de protest față de condițiile de salarizare.
”Revendicările sunt legate în principal de legea salarizării unice, care se află în acest moment la Senat. Şi de această dată, muzeele au fost uitate. Primele semnale au fost cu adoptarea Ordonanţei 2/2017. Atunci, în domeniul culturii, au fost mărite salariile angajaţilor din instituţiile de spectacol. Ne-am bucurat pentru reuşita colegilor noştri, însă şi de această dată muzeele au fost uitate. Nu a avut loc nicio mărire pentru muzee”, a declarat Decebal Vleja, preşedintele sindicatului MNIR, pentru Agenţia de presă News.ro.
El a mai declarat că a fost trimisă o scrisoare deschisă Ministerului Culturii, Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, la momentul măririi salariilor pentru angajaţii din instituţiile de spectacol, această scrisoare rămânând fără răspuns.
În muzeele din ţară sunt angajate 5.500 de persoane în posturi de muzeografi, restauratori, conservatori, educatori muzeali, cercetători, investigatori, auxiliar.
Sindicatele din Bucureşti şi din ţară au transmis, de asemenea, o scrisoare deschisă ministrului Culturii şi Identităţii Naţionale, Ionuţ Vulpescu, prin care trag un semnal de alarmă şi o chemare la dialog. Organizaţiile implicate în acţiunea de protest sunt: Sindicatul lucrătorilor din Muzeul Naţional de Istorie a României, cele din Muzeul Naţional Peleş, Complexul Muzeal Naţional ”Moldova”, ”Ovidius”, Muzeul Ţării Crişurilor, Muzeul Naţional al Literaturii Române, ”Museum”din cadrul Muzeului Bucovinei, Complexul Muzeal ”Ion Borcea”, Sindicatul personalului ştiinţific şi tehnic auxiliar din Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane, Muzeul Naţional al Agriculturii, ”Porolissum” al Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, ”Pro Art” din Muzeul Naţional de Artă al României.
Reţeaua Naţională a Muzeelor din România (RNMR) sprijină acţiunea lucrătorilor din muzee.