Noapte albastră este una dintre cele mai cunoscute piese ale lui Gabriel Cotabiță, lansată în 1988 pe primul său album solo, după o perioadă în care fusese solistul formației Holograf. Melodia s-a bucurat de un real succes la acea vreme, fiind una dintre piesele care aveau să-i deschidă lui Gabriel Cotabiță cât mai multe drumuri în muzică.
Succesul înregistrat la public de piesa Noapte albastră a fost atât de mare și de rapid încât l-a luat prin surprindere pe Gabriel Cotabiță. A fost perioada care l-a determinat pe artist să se mute din Craiova în București.
Noapte albastră rămâne și astăzi unul dintre șlagărele muzicii românești, fiind fredonat și de cei mai în vârstă, și de cei tineri.
Gabriel Cotabiţă a cântat melodia Noapte albastră live în studioul Europa FM în noiembrie 2010, când a fost acompaniat de Walter Dionisie, Mihai Pocorschi şi Cătălin Duţă Popescu.
Gabriel Cotabiță – Noapte albastră (Versuri):
Noaptea şi-a deschis aripa
Şi-a întins pe strada noastră
Un covor de mii de stele
Doar pentru noi
Luna în cuibul ei albastru
Cerne fluturi de lumină
Ce dansează în jurul nostru
Pentru amândoi
Noapte albastră
La poarta noastră
Te opreşti o clipă
La geamul nostru să priveşti
Noapte albastră
Baţi la fereastră
Nemărginirea
În ochii noştri s-o sădeşti
Pas cu pas se duce ziua
Spre hotarele luminii
Depărtându-se agale
Pe drumul său
Şi din nou în pragul nopţii
Un luceafăr ne zâmbeşte
Aşteptând ca întotdeauna
Surâsul tău
Noapte albastră
La poarta noastră
Te opreşti o clipă
La geamul nostru să priveşti
Noapte albastră
Baţi la fereastră
Nemărginirea
În ochii noştri s-o sădeşti.
Gabriel Cotabiță a fost internat de urgență la secţia de terapie intensivă a Spitalului Floreasca din București, vineri, 8 mai, unde a fost intubat şi ventilat mecanic, după ce artistul a fost găsit în stare de inconștiență în sala de sport a unui hotel din Capitală. Luni, Gabriel Cotabiţă se afla în continuare în stare foarte gravă. Potrivit medicilor, cea mai probabilă cauză a stopului cardio-respirator a fost tulburarea severă de ritm cardiac, produs în contextul unor afecțiuni cardio-vasculare.