Zeci de detectori transmit din nou date de la fosta centrală atomică de la Cernobîl, iar nivelul radiațiilor este cel de dinainte de începerea invaziei Rusiei, anunță Agenția Internațională pentru Energie Atomică.
Instituția anunță că astfel, date vitale pentru securitatea populației sunt comunicate din nou.
Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Mariano Grossi, a anunțat că din 6 iunie comunicarea automată de date între Centrul de Urgență al instituției și zona din jurul fostei centrale a fost reluată.
Monitorizarea nivelului de radiații a fost oprită la 24 februarie, când Rusia a invadat Ucraina și a ocupat până la finalul lunii martie, zona Cernobîl.
Experții Agenției au vizitat zona săptămâna trecută și i-au ajutat pe colegii ucraineni să repună în funcțiune echipamentele de monitorizare, inclusiv cei aproape 40 de senzori, instalați după tragedia din 1986, pe o rază de 30 de km.
Pe de altă parte, în ceea ce privește situația cetralei nucleare de la Zaporizhzhya, Agenția Internațională anunță că partea ucraineană i-a comunicat că „lanțurile de aprovizionare sunt întrerupte sau pierdute, iar stocurile de consumabile și piese de schimb pentru reparații și întreținere sunt reduse”.
„Există totuși o rezervă pentru a menține siguranța nucleară”, a comunicat Ucraina.
Sursa foto: Unsplash / Viktor Hesse