Confidenţialitate

Nicușor Dan, despre referendumul local din 24 noiembrie: Taxele și impozitele în Capitală. „Vor exista niște normative de cost. Deci va fi o echitate între locuitorii Bucureștiului în funcție de sectoare” | VIDEO

Nicușor Dan – primarul general al Capitalei – a fost invitatul lui Tudor Mușat în emisiunea „Piața Victoriei” de la Europa FM. Duminică, 24 noiembrie 2024, bucureștenii votează și referendumul local la primul tur al alegerilor prezidențiale. Referendumul cuprinde trei întrebări, iar dintre acestea, două au fost emise de Consiliul General, iar a treia a fost formulată de PSD. „Sunteți de acord ca primarul general al municipiului București să emită autorizațiile de construire pe întreg teritoriul administrativ al orașului?”, „Sunteți de acord ca repartizarea între Primăria municipiului București și primăriile de sector a impozitelor pe venit și a taxelor și impozitelor locale colectate de la bucureșteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului București?” și „Sunteți de acord ca Primăria București să finanțeze și să implementeze un program de educație pentru sănătate și prevenire a consumului de droguri în toate școlile din București?”. Nicușor Dan a explicat la Europa FM miza întrebării cu numărul 2: situația taxelor și impozitelor locale gestionată de Consiliul General al Municipiului București?. „Vor exista niște normative de cost, așa cum am spus. Deci va fi o echitate între locuitorii Bucureștiului în funcție de sectoare”, a subliniat Nicușor Dan.

Nicușor Dan: „Din cauza acestei împărțiri defectuoase care vine de 20 de ani, Primăria Capitalei niciodată nu a avut bani pentru marile proiecte de investiții”

Tudor Mușat: Care este miza pentru bucureșteni și nu numai?

Nicușor Dan: „Sunt trei întrebări, fiecare cu miza ei. Prima întrebare vizează împărțirea taxelor și impozitelor colectate de la bucureșteni – care în momentul de față este total defavorabilă Primăriei Capitalei. Adică pe execuția din 2023, noi, cu totul , bucureștenii ne-au dat 15 miliarde de lei, iar din aceste 15 miliarde de lei 6 au venit la Primăria Capitalei, iar 9 s-au dus la primăriile de sector. Și din cele 6 care au venit aici, 3 s-au dus pe subvenția la termoficare și subvenția la transportul public. Și atunci, raportul real este 3 la 9 între banii pe care i-am administrat noi și banii pe care i-au administrat sectoarele, în condițiile în care noi avem marea infrastructură. De exemplu: reparația Podului Grant, în mod evident noi am făcut-o.

În condițiile în care avem și întreținerea spitalelor, și întreținerea teatrelor cu tot cu personal la teatre, iluminat public, semaforizare, toate lucrurile astea. Sectoarele au mult mai puține atribuții – au salubrizarea stradală, școlile, au anvelopări, dar aici sunt fonduri europene și mai avem atribuții comune cum sunt parcurile. Și din cauza acestei împărțiri defectuoase care vine de 20 de ani, Primăria Capitalei niciodată nu a avut bani pentru marile proiecte de investiții.

De 15 ani tot vorbim că vrem să unificăm sistemul de termoficare. Ca să cumpărăm activele care aparțin Ministerului Energiei asta înseamnp 1,5 miliarde. În momentul în care eu am un buget de 15 miliarde, 1,5 miliarde e 10%, îți permiți. În momentul în care, de fapt, bugetul tău este de 3 miliarde și ai toate obligațiile astea niciodată nu-ți permiți și de aceea nici nu s-a făcut.

Și sunt multe alte investiții pe care am putea să le facem și care sunt necesare: trecerea metroului în subordinea Primăriei Capitalei, așa cum este peste tot; extinderea transportului public de suprafață, pentru că avem linii care sunt suprasolicitate și oamenii vor să meargă cu transportul public, dar pur și simplu nu se pot urca în autobuz; schimbarea flotei; un mare spital că toate sunt din anii 70 sau mai vechi. Sunt lucruri mari pe care Bucureștiul nu le-a făcut niciodată”.

Nicușor Dan: „O să existe o repartizare către sectoare” / „Există decalaje foarte mari în momentul de față între cât cheltuie fiecare din cele 7 primării”

Tudor Mușat: Taxele și impozitele sunt colectate de primăriile de sectoare, dar dacă referendumul trece, repartizarea ar trebui să fie stabilită de către Consiliul General, deci de primăria mare a Capitalei. Și aici intervine această chestiune a faptului că probabil primarii de secor vor spune „Bun, dar de ce, dacă noi avem planurile noastre, viziunea noastră, trebuie să ne aprobe bugetele Primăria Generală?”. Care e soluția care să fie fair play pentru toată lumea?

Nicușor Dan:Aceasta este soluția, cea pe care o propunem noi și ca dovadă că ea funcționează în toate capitalele europene mari care au și subdiviziuni, cum avem și noi. Este și soluția care a funcționat în București până anul 2000, când a fost acel conflict Băsescu-Năstase. Bineînțeles că o să existe o repartizare către sectoare – de exemplu, parcurile administrate de primăriile de sector nu vor rămâne neîntreținute. Numai că există decalaje foarte mari în momentul de față între cât cheltuie fiecare din cele 7 primării, de exemplu, pe întreținere de metru pătrat de spațiu verde, cât costă întreținerea rețelei rutiere raportat la kilometru, cât costă salubritatea cea stradală”.

Tudor Mușat: Dumneavoastră spuneți că aceste costuri nu ar trebui să fie diferite între sectoare?

Nicușor Dan:Și eu vreau ca, dacă referendumul trece și dacă Parlamentul dă Consiliului General această atribuție, să existe indicatori de cost astfel încât repartiția să fie uniformă între sectoare și în felul acesta aducem și o echitate între locuitorii Bucureștiului care locuiesc într-un sector sau altul”.

Nicușor Dan: „Vor exista niște normative de cost, așa cum am spus. Deci va fi o echitate între locuitorii Bucureștiului în funcție de sectoare”

Tudor Mușat: Bun, dar aici o primărie poate să spună „Știți, la noi, în sectorul 5, că avem tot felul de zone mai greu accesibile sau în care pur și simplu furnizorul de servicii pune un preț… sunt alte tarife decât alea din centrul Capitalei, Piața Unirii sau Piața Universității și, prin urmare, nu puteți să ne egalați tarifele sau să le apropiați foarte mult, pentru că nu se poate conform economiei de piață”. Se poate, totuși?

Nicușor Dan:Conform economiei de piață, un profesor debutant din Zalău sau din Motru are un cost zilnic mai mic decât costul pe care îl are un profesor debutant în București. Și totuși, pe salarizarea națională fiecare dintre ei primesc la fel. Deci, cu atât mai mult aici la București unde distanțele sunt totuși foarte scurte și sunt aceleași servicii”.

Tudor Mușat: Cum se va face repartizarea acestor sume? Cu o negociere la sânge între sectoare?

Nicușor Dan: „Sunt două diferențe.

1 – Vor exista niște normative de cost, așa cum am spus. Deci va fi o echitate între locuitorii Bucureștiului în funcție de sectoare.

2 – Oricum, e mult mai legitim Consiliul General să facă asta decât Parlamentul care nu are niciun fel de… Cu toată considerația, parlamentarii nu au de unde să cunoască necesitățile specifice ale Bucureștiului. Și atunci va fi o negociere care este absolut legitimă, care se întâmplă peste tot. Și acum se întâmplă între instituțiile din subordinea Primăriei Capitalei: la momentul bugetului este o negociere”.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Bucureștenii vor primi pe 24 noiembrie încă 3 buletine de vot, pe lângă cel pentru primul tur al alegerilor prezidențiale. Toni Greblă: Vor fi chemați să răspundă și la întrebări legate de un referendum convocat | AUDIO