Confidenţialitate

Nicușor Dan: „Gradul de nelegalitate în construcții în România este extrem de mare”. Municipalitatea începe consolidarea clădirilor cu risc | AUDIO

Întrebat cât de bine e pregătit Bucureștiul pentru un cutremur, primarul general al Capitalei, Nicușor Dan a vorbit luni despre corupția din domeniul construcțiilor.

Edilul susține că multe clădiri cu probleme ,cu etaje în plus de exemplu față de cât prevedea autorizația, au intrat în circuitul civil pentru că instituțiile care ar trebui să le verifice nu își fac treaba:

„Gradul de nelegalitate în construcții în România și în București este extrem de mare. De vină sunt primăriile care emit și sunt cele două organisme ale statului care ar trebui să le controleze, Inspectoratul de stat în construcții și Parchetul. Etaje în plus, lipsă de spații verzi, subsolul care nu e subsol și e etaj, mansardă cu două etaje. Gradul acesta de nelegalitate este extrem de mare, toate aceste clădiri, atâta timp cât nu le-a contesta nimeni, au intrat în circuitul civil, ele sunt intabulate în cartea funciară și sunt libere să fie vândute mai departe. Eu sper că corupții din zona imobiliară să ajungă în pușcărie înainte să avem cutremur.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ce poate face primăria Capitalei?

Nicușor Dan spune că municipalitatea a accelerat expertizarea clădirilor și pentru zeci de imobile s-a făcut deja proiectarea și pot începe lucrările de consolidare.

Primarul a fost întrebat câte dintre blocurile mari, cu bulină roșie, de pe bulevardul Magheru din centrul Capitalei ar urma să fie consolidate în perioada următoare:

„Cel puțin două blocuri mari, aici este o problemă pentru a accesa banii care sunt gratuiți pentru consolidare. Trebuie să ai acordul tuturor proprietarilor, deci dacă ai un bloc mare în care ai 150 de apartamente trebuie să ai acordul celor 150 de proprietari și de aici vine dificultatea pentru care nu sunt așa de multe aplicații pe cât ne-am fi dorit. S-o spunem foarte direct, oamenii nu au încredere în programele de consolidarea.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Primarul a estimat că e nevoie de 10 ani pentru a fi consolidate toate clădirile cu risc seismic din București.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: Numărul victimelor din Turcia și Siria, ca urmare a cutremurelor de săptămâna trecută, a depășit peste 33.000, anunță ONU