Confidenţialitate

Nicușor Dan anunță finalul procesului Cathedral Plaza: „Această clădire va fi demolată în baza dispoziției pe care am semnat-o acum doi ani” | VIDEO

Curtea de Apel București a respins vineri, 18 octombrie 2024, cererea de intrare în legalitate a clădirii Cathedral Plaza. Astfel, imobilul va fi demolat, a declarat Nicușor Dan vineri într-o declarație de presă. „După încă câteva formalități juridice, această clădire va fi demolată în baza dispoziției pe care am semnat-o acum doi ani”, a spus primarul Capitalei. „Probabil că într-un an de zile o să avem o decizie definitivă pe acea dispoziție și vom începe demolarea”, a adăugat Nicușor Dan. „Costul de demolare este undeva între 5 și 8 milioane de euro”, a mai spus primarul general al Capitalei.

Nicușor Dan: „Este un proces care a început acum 18 ani, printr-o autorizație de care toată lumea știa că este nelegală”

Curtea de Apel București s-a pronunțat azi pe ultimul dosar care ar fi putut să împiedice demolarea Cathedral Plaza și a respins cererea de intrare în legalitate a acestei clădiri definitiv. Asta înseamnă că după încă câteva formalități juridice, această clădire va fi demolată în baza dispoziției pe care am semnat-o acum doi ani”, a spus Nicușor Dan.

„Este un proces care a început acum 18 ani, printr-o autorizație de care toată lumea știa că este nelegală. Beneficiarul autorizației s-a crezut șmecher, așa cum se cred șmecheri mulți investitori din ziua de azi. Așa cum am așteptat 18 ani pentru a demola această clădire, să știe și aceia care se cred azi de neatins, că le vom demola peste 5, peste 10 sau peste 20 de ani clădirile ilegale pe care le construiesc azi”, a adăugat Nicușor Dan.

Nicușor Dan: „Costul de demolare este undeva între 5 și 8 milioane de euro”

Jurnlist: Cât costă demolarea acestei clădiri?

Nicușor Dan: „Deci, au fost trei litigii importante pe autorizația din 2006. A fost un litigiu finalizat în 2010 în care Curtea de Apel Suceava a zis că autorizația este nelegală. A mai fost un litigiu care s-a finalizat în 2013, printr-o decizie a Curții de Apel Ploiești – care a spus că primarul municipiului București trebuie s-o demoleze. Și din 2013 a început un litigiu care s-a terminat azi – în care beneficiarul autorizației, proprietarul clădirii, a solicitat intrarea în legalitate.

Noi am spus că nu se poate intra în legalitate și Tribunalul și acum Curtea de apel ne-au dat dreptate. Eu am dat acum doi ani o dispoziție de demolare, ea a fost atacată, instanțele au suspendat-o până când se termină litigiul acesta și acum acel litigiu se va repune pe rol și nu mai există niciun motiv pentru care dispoziția să nu poată să fie pusă în aplicare.

Conform deciziei pe care v-am menționat-o, de la Tribunalul Dâmbovița și Curtea de Apel Ploiești, sarcina demolării este a primarului municipiului București. Costul de demolare este undeva între 5 și 8 milioane de euro și el va fi plătit de Primăria Capitalei, așa cum aspus instanța și o să fie solicitat de la Primăria Sectorului 1, pentru că primarul sectorului 1 a eliberat autorizația nelegală. Mai departe, Primăria Sectorului 1 se poate îndrepta împotriva domnului Chiliman, împotriva arhitectului șef de atunci ca să recupereze banii”.

Nicușor Dan: „Probabil că într-un an de zile o să avem o decizie definitivă pe acea dispoziție și vom începe demolarea”

Jurnalist: Când va fi demolată această clădire?

Nicușor Dan: „Așa estimatiz, probabil că într-un an de zile o să avem o decizie definitivă pe acea dispoziție și vom începe demolarea”.

Jurnalist: Ne puteți spune cât au costat până acum procesele?

Nicușor Dan: „Nu știu… Probabil că de ordinul 30.000 de lei, 40.000 de lei”.

Nicușor Dan: „Ca să faci un proiect tehnic de demolare trebuie să faci înainte o expertiză tehnică, iar un expert tehnic în structuri o să-ți spună care sunt pașii de urmat, în ce etape să demolezi astfel încât să nu pui în pericol nici clădirea și nici clădirile din jur”

Jurnalist: Ce soluție tehnică ați găsit pentru demolare, având în vedere că aici obiective istorice importante?

Nicușor Dan: „La orice fel de construcție, ca să faci un proiect tehnic de demolare trebuie să faci înainte o expertiză tehnică, iar un expert tehnic în structuri o să-ți spună care sunt pașii de urmat, în ce etape să demolezi astfel încât să nu pui în pericol nici clădirea și nici clădirile din jur. Pentru moment, ne-am oprit în momentul în care – eram în procedura de achiziție – a suspendat dispoziția noastră de demolare. O să continuăm cu expertiza ca să fim gata în momentul în care se finalizează ultimul litigiu, să putem să intrăm cu demolarea”.

Sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Citește și: Nicușor Dan, despre a treia întrebare lansată de PSD pentru referendumul din 24 noiembrie: „Este o problemă care trebuie să ne preocupe pe toți” | VIDEO