Confidenţialitate

Nicu Ștefănuță, independentul clasat în PE la alegerile de pe 9 iunie: Tinerii așteptau altceva pe piața politică românească / A apărut o generație preocupată de sănătate mintală, drepturi civile, climă | VIDEO

Alegerile europene au arătat o creștere semnificativă a grupurilor populiste și extremiste, după ce acestea au câştigat alegeri în Franţa, Olanda, Austria sau au venit pe locul doi în Germania. Totuşi, centrul democrat al Europei rezistă, PPE și socialiștii având mai multe mandate. În România, populiștii au împreună aproape 20 de procente. Au intrat în Parlamentul European atât de AUR, cât și partidul SOS al Dianei Șoșoacă. PSD și PNL vor trimite cei mai mulți parlamentari în Europa. Tot din România va merge și independentul Nicu Ștefănuță, care a luat peste 300 de mii de voturi. Invitat în emisiunea „România în Direct” la Europa FM – cu Cătălin Striblea – Nicu Ștefănuță spune că voturile care l-au trimis în PE la aceste alegeri au venit atât de la tineri, cât și de la părinții sau bunicii lor. „România s-a schimbat. Nu mai e cea din 2017” – este de părere Nicu Ștefănuță. „A apărut o nouă generație, care e preocupată de alte lucruri, care e mai modernă, mai asumată, care are probleme sociale importante”, spune europarlamentarul. Numărul tinerilor 18-24 de ani care au ieșit la vot la alegerile de pe 9 iunie a fost de 760.000 și „este prima oară când 18-24 bate 60-64 de ani”, mai precizează Nicu Ștefănuță.

Nicu Ștefănuță: Părinții care ne-au votat au făcut-o pentru că vor să dea o șansă copiilor lor să rămână în România

Cătălin Striblea: Bănuiesc că aveți un public foarte tânăr, uitându-mă pe direcțiile dumneavostră, bănuiesc că cei mai tineri v-au votat.

Nicu Ștefănuță: „Da, ne-au votat cei mai tineri în mare parte, dar au votat și părinții, și bunicii lor. Și oamenii care sunt părinți au făcut-o pentru că vor să dea o șansă copiilor lor să rămână în România, să mai viseze la ceva. Campania a început undeva în februarie. Am prins trei anotimpuri: iarnă, primăvară, vară”.

Nicu Ștefănuță: „România s-a schimbat. A apărut o nouă generație, care e preocupată de alte lucruri, care e mai modernă, mai asumată. Cred că am reușit să vorbim pe limba lor”

Cătălin Striblea: E uluitor într-o țară unde sistemul contează enorm. Rezultatul, de exemplu, al PNL-PSD se datorează și unui vot de sistem mare de tot, AUR are deja organizație deja, USR – la ei s-a văzut că nu au organizații peste tot. Câștigul unui singur om pare realmente teribil.

Nicu Ștefănuță: „Dar nu este câștigul unui singur om. Eu am pornit independent, dar nu singur. Nici nu-mi doream să fiu singur, pentru că aș fi capotat la câtă muncă am făcut. Am vorbit în numele unei generații. Avem o organizație cu 1000 de voluntari, care e mai mare decât unele partide din țară. Și voluntari dedicați, care cred. De ce avem acești voluntari? Pentru că am luat pulsul societății, am ascultat care sunt problemele sociale grave și în rândul tinerilor. Am mai înțeles un lucru. România s-a mai schimbat, să știți. Nu mai e România din 2017, protestele de atunci, nu mai e România din 2013. România s-a schimbat, a apărut o nouă generație, care e preocupată de alte lucruri, care e mai modernă, mai asumată, are probleme sociale importante și noi cred că am reușit să vorbim pe limba lor”.

Nicu Ștefănuță: Mulți nu ne știu, pentru că n-am apărut la televizor. Ar fi fost prea scump să apărem

Cătălin Striblea: Așa-i că unii dintre dumneavoastră aud de domnul Ștefănuță prima dată astăzi?

Nicu Ștefănuță: „Pentru că n-am fost la televizor. La televizor a fost foarte scump să fim”.

Cătălin Striblea: Cât de scump? Și vorbesc de partea legală a lui scump?

Nicu Ștefănuță: „3000 de euro pe minut”.

Cătălin Striblea: 3000 de euro pe minut? Deci marile partide din România le-am văzut cu 3000 de euro pe minut?

Nicu Ștefănuță: „Da, da. Noi clar nu am avut banii aceștia, pe când partidele iau de la stat. Uite, PNL-ul a cheltuit 12 milioane de euro în ultimul an pe propagandă sau ceva de genul”.

Nicu Ștefănuță: „Cred că și România are nevoie de o zonă verde progresistă, asumată”

Cătălin Striblea: Aveți 42 de ani. Ați mai fost europarlamentar USR, după care ați plecat la Grupul Verzilor din Parlamentul European.

Nicu Ștefănuță: „Acum doi ani am părăsit USR. Eu eram din zona progresistă, verde, asumată de la început și sunt foarte fericit în familia verde europeană. Sunt primul român care este acolo. Sunt și vicepreședinte. Și cred că și România are nevoie de o zonă verde progresistă, asumată”.

Cătălin Striblea: Universitatea de Vest din Timișoara între 2000 și 2004. Trei diplome de master – una la Viena, Studii internaționale avansate la Academia de Diplomație din Viena și managementul politicilor publice la Georgetown din Washington D.C., în SUA. Ați lucrat la Ministerul Afacerilor Externe, ați lucrat la Parlamentul European, ați fost oficial european și după care ați trecut la USR.

Nicu Ștefănuță: „Am fost diplomat european. Ultimul meu post înainte de a fi politician a fost de diplomat la Washington în numele Uniunii Europene”.

Nicu Ștefănuță: „Mie mi se par mai destupați tinerii din ziua de azi față de generația mea – 40+”

Cătălin Striblea: Care e principală problemă pe care ați vrea-o rezolvată?

Nicu Ștefănuță: „Avem două Românii și trebuie să avem numai una. Una care cumva a început să se ajungă, pentru că este o Românie middle class (de clasă mijlocie – n.r.) și este bine că e așa și o Românie care nu mai are aceleași oportunități. De ce? Nu că nu sunt oportunități pe piață. Creditele sunt foarte scumpe. Ratele dobânzilor. Tinerii nu își permit case, de exemplu. Cu peste 10% e rata dobânzii să îți iei o casă în ziua de azi. Nu putem să le dăm noi lecții. Contractele de muncă sunt pe perioade determinate, foarte proaste, pentru tineri, mai ales și trebuie să facem un pod între generații. Mie mi se par mai destupați tinerii din ziua de azi față de generația mea – 40+”.

Nicu Ștefănuță: „Tinerii așteptau altceva pe piața politică românească. Un mesaj care vorbește de social, de drepturi civile, de viitor, de schimbări climatice”

Cătălin Striblea: OK, atunci cum îți explici faptul că în România avem 20% voturi populiste?

Nicu Ștefănuță: „Nu de la ei neapărat. Uită-te și la defalcare. Am avut 760.000 de 18-24 de ani. 760.000 de votanți. E enorm. E prima oară când 18-24 bate 60-64 de ani. Eu am descoperit această generație, că mi-a zis cineva că am luat voturi de la USR. Vă garantez că nu am luat voturi de la USR. Ei nu erau în niciun spectru politic. Așteptau altceva pe piața politică românească. Un mesaj care vorbește de social, de tineri, de drepturi civile, de viitor, de schimbări climatice. Top 5 preocupări sunt legate de: sănătate mintală, educație precară, starea educației din România, identitate și sexualitate”.

Urmărește întreaga emisiune „România în Direct” aici:

Sursa foto: Inquam Photos / Mălina Norocea

Citește și: Clotilde Armand a depus plângere penală privind fraude la vot și cere renumărarea voturilor | AUDIO