Confidenţialitate

Nicu Alifantis, o carieră de peste 40 de ani | VIDEO

Muzician, poet şi actor, Nicu Alifantis se aniversează la 31 mai.

Artistul s-a născut la Brăila, din părinți macedoneni, debutând la televiziune în 1973, în emisiunea TeleTop.

În 1976, Nicu Alifantis a lansat primul disc, intitulat ”Cântec de noapte”, care includea patru piese: ”Decembre”, ”Luna în câmp”, ”Să recunoaștem totuși” și piesa care dă titlul albumului — ”Cântec de noapte”.

Intrarea sa în Cenaclul Flacăra nu a fost tocmai ușoară, câțiva dintre artiștii membri obiectând la acea dată asupra stilului său, care nu ar fi fost folk autentic.

Totuşi, Nicu Alifantis s-a bucurat de susţinerea lui Gelu Colceag, a lui Tudor Gheorghe și a liderului cenaclului, Adrian Păunescu, câștigând un loc, dar și respectul și prietenia colegilor.

În 1980 este solicitat de Electrecord pentru un single la care colaborează cu Florian Pittiș, dar și cu grupul coral Song, condus de Ioan Luchian Mihalea. În 1984 apare albumul intitulat ‘‘Nicu Alifantis”, pe care apar unele dintre cel mai cunoscute cântece ale sale — ”Umbra”, ”Cântec de toamnă, ulterior numit ”Emoție de toamnă’‘, pe versuri de Nichita Stănescu, Lucian Blaga, Shakespeare sau Adrian Păunescu.

”Mitică Popescu” (1984) este prima piesă de teatru pentru care Nicu Alifantis a compus integral coloana sonoră, dramatizare după Camil Petrescu.

Albumul ”Piața Romană nr. 9” este orchestrat de Doru Căplescu, cu excepția piesei care dă titlul albumului. Piesa ‘‘Piața Romană nr. 9” a fost compusă chiar în studioul Electrecord, pentru că mai era nevoie de o piesă pentru a completa un long-play, ce avea o durată de 45 minute. La rugămintea lui Nicu Alifantis, Alexandru Andrieș îi scrie un text despre locul în care acesta trăia și compunea.

În 1995 fondează grupul Alifantis&ZAN, alături de care a lansat albumele, “Voiaj”, “Nichita”, “Neuitatele femei” sau “Şah mat”.

În 1997 publică la Editura Nemira volumul de poezie ”Scrisori nedesfăcute”.

În aprilie 1999 înființează Fundația Nicu Alifantis.

Pe 2 iunie 2010, cântă în deschiderea concertului Bob Dylan de la București.

Nicu Alifantis este unul dintre cei mai prolifici compozitori de muzică de teatru, compunând coloana sonoră pentru peste 100 de piese și lucrând cu unii dintre cei mai mari regizori români: Alexandru Tocilescu, Sanda Manu, Silviu Purcărete, Cristian Hadji Culea, Gelu Colceag, Cătălina Buzoianu și mulți alții.

De asemenea, a și jucat mici roluri legate de muzică (acordeonistul din ”Furtuna” lui Ostrovski, trubadurul din ”Swanewit” de Strindberg etc.). A fost angajat la Teatrul ”Maria Filotti”, Brăila (1975); Teatrul Mic, București (1979 — 1990); Teatrul ”Excelsior”, București (1990 — 2002); Teatrul ”Toma Caragiu”, Ploiești (din 2002).

A realizat coloana sonoră pentru 17 filme, a cântat tema filmului ”Ringul” (regia: Sergiu Nicolaescu) și a jucat rolul Radu Cantacuzino în ”Bietul Ioanide” în regia lui Dan Pița.

A lansat, în total, 25 de albume, printre care: “După melci” (1979), ”Piața Romană nr. 9” (1988), “Neuitatele femei” (2002), “Şah mat” (2004), “Cântec de şemineu” (2010), “Mozaic” (2013)  sau “Şotron Vol. I (2015).