Confidenţialitate

Nicoleta Cristea-Brunel, SOS Infertilitatea: Natalitatea a scăzut cu 28% în ultimii 4 ani. Este colosal. S-a coborât de la 200.000 la 155.000 de nou-născuți anual | VIDEO

Anul trecut, în România s-au născut 155.000 de copii, numărul fiind cel mai mic privind natalitatea de când se înregistrează date demografice. Cum sprijină statul român familiile care vor să aibă copii? Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse a lansat în 2022 un program de fertilizare in vitro (FIV), de care au beneficat anul trecut 10.000 de familii. În continuare, programul este blocat de Ministerul Finanțelor, deși pentru acesta existau la început de an deja 14.000 de cereri. Într-o intervenție telefonică la emisiunea „România în Direct” la Europa FM – cu Cătălin Striblea – Nicoleta Cristea-Brunel, președinta Asociației SOS Infertilitatea, a afirmat că un cuplu din cinci se confruntă cu infertilitate în România. „Natalitatea trebuie susținută pe multiple paliere. Patru cupluri de vârstă reproductivă din cinci vor concepe în mod spontan”, însă acestea nu primesc sprijin semnificativ din partea statului în efortul lor de a face copii, a spus președinta Asociației SOS Infertilitate.

Nicoleta Cristea-Brunel: Scăderea natalității în ultimii patru ani, de 28%, este uriașă

Cătălin Striblea: Astăzi, când vorbim noi, acum, programul susținut de guvern funcționează? Vă întreb asta pentru că exista o promisiune că în luna aprilie va fi reluat.

Nicoleta Cristea-Brunel:Da, promisiunea a existat, realitatea, foarte concretă este că acest program este în continuare blocat și existau deja 14.000 de cereri la începutul anului, când platforma informatică a fost oprită și oamenii nu au mai putut trimite dosare. Probabil că s-ar fi adunat mult peste cele 20.000 de proceduri promise de către doamna ministru Intotero la sfârșitul anului trecut chiar în revista Asociației SOS Infertilitatea, invocați numărul de doar 155.000 de copii născuți anul trecut. În ascoiație am contorizat datele furnizate de către Institutul Național de Statistică pe luni din ultimii 10 ani, și cifrele sunt înfiorătoare. În 2013 este născută fiica mea. Din 2013 încoace, doar din generația fiicei mele încoace, în primii șase ani toate cifrele au oscilat plus-minus undeva la 200.000 de copii pe an. Însă în ultimii patru ani scăderea este spectaculos de întristătoare și de înspăimântătoare, ajungându-se, iată, în ultimii patru ani au fost de fiecare dată, în fiecare an, cel mai mic număr de nou-născuți de când se fac măsurători demografice în România. În 2013-2018 erau totuși în jur de 200.000 de copii pe an. S-a coborât la 155.000 de copii pe an, a calculat voluntara noastră. Este o scădere de 28% în ultimii patru ani. 28% este uriaș, este colosal”.

Nicoleta Cristea-Brunel: Investiția statului este mică. În 2023 a oferit 10.000 de lei, echivalentul a 2.000 de euro, pentru procedura în sine

Cătălin Striblea: Deci, în momentul acesta, ajutorul pe care statul l-ar da ar fi mai mult decât binevenit. Spuneți-mi și mie, ca să înțeleagă toată lumea, câți bani alocă statul pentru astfel de proceduri?

Nicoleta Cristea-Brunel: „Asta încercăm să demonstrăm. Cât de mică este finalmente investiția statului, pentru că, țin să subliniez, ați spus de multe ori fertilizare în vitro gratuită – este doar un shortcut mediatic, utilizat în presă – nu, această procedură nu este gratuită. Această procedură beneficiază de un sprijin parțial din partea statului și absolut toate familiile care fac apel la fertilizarea in vitro contribuie semnificativ la analize, la coplata procedurilor, la coplata medicamentelor. Statul a oferit în 2023 10.000 de lei, echivalentul a 2.000 de euro, pentru procedura în sine, care costă semnificativ mai mult în funcție de clinică și 1.000 de euro pentru medicamente, care, în funcție de patologia cuplului pot costa semnificativ mai mult. Deci, era doar o finanțare parțială, însă, așa parțială cum a fost, această finanțare a fost benefică și asta au spus atâtea voluntare ale asociației. A fost pentru mutle familii imboldul de a trece finalmente, după câțiva ani de infertilitate, la procedura în sine”.

Nicoleta Cristea-Brunel: „O pacientă poate avea nevoie de medicamente în valoare de 1.000 de euro, dar o alta, cu o patologie gravă poate avea nevoie de medicamente până la 3.000 de euro”

Cătălin Striblea: Din părticica statului, cât dădea statul, în procente așa, aveți o estimare?

Nicoleta Cristea-Brunel: „E greu de făcut, pentru că prețurile, așa cum vă spuneam, variază în funcție de clinici și variază prețurile medicamentelor în funcție de patologia cuplului. Pot varia de la simplu la triplu. Adică o pacientă are nevoie de medicamente în valoare de 1.000 de euro, dar o altă pacientă, cu o patologie gravă poate avea nevoie de medicamente până la 3.000 de euro”.

Nicoleta Cristea-Brunel: „În România este nevoie de o politică de susținere a natalității transversală, nu doar părticica de 20% de cupluri infertile”

Cătălin Striblea: E un sprijin pe care multe familii îl primeau și spuneau: „ne este mai ușor să facem un copil”. […] Un lucru vă mai întreb: dacă, să zicem, o familie tânără nu are nevoie de fertilizare in vitro, totul e ok, are vreun ajutor de stat înainte de a concepe copilul acesta, sub formă de analize, sfaturi?

Nicoleta Cristea-Brunel: „Am înțeles întrebarea dumneavoastră. Pentru că, într-adevăr, natalitatea trebuie susținută pe multiple paliere, pentru că, din fericire, doar un cuplu din cinci se confruntă cu infertilitatea. Patru cupluri de vârstă reproductivă din cinci vor concepe în mod spontan și așa ar fi trebuit să fie ideal pentru toată lumea. Și aceste cupluri trebuie susținute în efortul lor de a face copii și cred că în România este nevoie de o politică de susținere a natalității transversală, deci nu doar părticica aceasta, semnificativă totuși, de 20% de cupluri infertile”.

Cătălin Striblea: Deci nu, răspunsul este mai curând nu.

Nicoleta Cristea-Brunel: „Răspunsul este mai degrabă nu. Mai sunt anumite ajutoare sociale, dar sprijin semnificativ nu știu să fie”.

Urmărește întreaga emisiune „România în Direct” aici:

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Sorina Pintea, fostul ministru al Sănătății, condamnată la 3 ani și jumătate de închisoare. Decizia nu este definitivă | AUDIO