Nicolae Tonitza s-a născut în aprilie 1886, la Bârlad. Era cel mai mare dintre cei cinci copii ai familiei. A făcut școala primară și gimanziul în localitatea natală, îar în 1902 s-a încris la Școala Națională de Arte Frumoase din Iași. După primul an de studii, a început să picteze și să restaureze biserici, inclusiv Palatul Mitropoliei din Iași.
În 1907 a fost admis la Academia Regală Bavareză de Arte Frumoase din Munchen și tot pe atunci, a început să și expună primele lucrări. În paralel, făcea caricaturi care erau publicate în revista românească “Furnica”.
A fost prima oara când Nicolae Tonitza intra în contact cu presa vremii, însă în ani care au urmat, a fost nevoit de multe ori să își rotunjească veniturile scriind pentru diverse publicații. Alteori, a trebuit să renunțe de tot la pensulă și șevalet pentru a se întreține. S-a întors în țară în 1911, după ce a petrecut câțiva ani și la Paris, unde a “furat” meserie de la mai mulți pictori importanți ai vremii. A fost la rândul său profesor de pictură când s-a întors în țară, însă în timpul Primului Război Mondial, a fost trimis pe front. Așa se face că după bătălia de Turtucaia, pierdută de Armata Română, Nicolae Tonitza a fost vreme de doi ani prizonier de război în Bulgaria.
Abia după încheierea războiului, Nicolae Tonitza a avut prima expoziție personală din țară. Ca să întelegeți cât de mult a avut de așteptat, trebuie să știți căpe atunci, pictorul avea deja 35 de ani. E adevărat însă că din acel moment, au urmat nenumărate expoziții, multe dintre ele în comun cu Oscar Han, Francisc Șirato și Ștefan Dimitrescu. Împreună, au format “Grupul celor patru” și au expus inclusiv la Amsterdam, Bruxelles sau Veneția.
În 1937, Nicolae Tonitza a devenit rector al Academiei de Arte Frumoase din Iași, însă a ocupat această funcție mai puțin de 3 ani, pentru că s-a stins în februarie 1940.
Deși erau căutate încă din timpul vieții sale, tablourile lui Nicoale Tonitza au ajuns să fie cumpărate cu sute de mii de euro în ultimii ani. Între 2012 și 2014 de exemplu, câteva zeci de lucrări ale artistului au fost vândute la casele de licitații din țară cu aproximativ 3 milioane de euro.
Cel mai mult a costat „Nud în iatac”, care s-a vândut cu 290 de mii de euro și la momentul respectiv, a fost cea mai scumpă pictură vândută în cadrul unei licitații din România.