La Europa FM, aflăm povestea lui Nicolae Linca, singurul campion olimpic la box al României.
Performanța a fost cu atât mai mare dat fiind că Linca a urcat în ring cu dureri groaznice, provocate de un deget rupt. Deși a rămas in istoria Jocurilor Olimplice, Nicolae Linca și-a trăit ultimii ani din viață în condiții modeste, în satul său natal, din județul Alba.
Puțini sportivi ajung să cunoască gloria aurului olimplic. Dacă ajung în finală, sportivii dau totul și de multe ori, în afară adversarului, mai luptă și cu durerea. Este și cazul lui Nicolae Linca, singurul boxer român medaliat cu aur la Jocurile Olimplice.
Se întâmplă la Olimpiada de la Melbourne, din 1956, când delegația României a fost cea mai mică din toate timpurile: doar 44 de sportivi, care totuși, au câștigat 13 medalii. Ca termen de comparație, la Rio de Janeiro, în 2016, România a trimis 47 de sportivi care au câștigat 5 medalii.
Până în finală, Nicolae Linca a trecut de adversari din Fiji, Africa de Sud și Marea Britanie. În cartea sa autobiografică, boxerul român avea să spună că…
„I-am bătut pe toţi de se duceau năuci la colţ”.
Chiar și așa, în semifinală, Nicolae Linca și-a fisurat degetul mare al mânii drepte. Injecțiile cu novocaină nu l-au ajutat prea mult și în mod normal, boxerul român nu ar fi trebuit să urce din nou în ring. La controlul medical dinaintea finalei a strâns din dinți și nu a lăsat să se vadă că are dureri.
Tot în cartea sa autobiografică, Nicolae Lincă recunoștea că „Durerea mâinii îmi înceţoşase vederea şi chiar judecata. (…) După câteva lovituri, mâna dreaptă mi se pare un simplu ciot la capătul căruia se află o mănuşă cu plumb. Urechile îmi ţiuie, genunchii îmi tremură şi văd, în loc de unul, doi adversari. Nu-i nimic! Voi da în amândoi. Şi de-o mai apărea unul, mă voi lupta şi cu el”.
Nicolae Linca a câștigat cu greu finala. Doar 3 dintre cei 5 arbitri l-au dat invingător, însă a fost destul ca românul să intre în istoria Jocurilor Olimpice.
De-a lungul carierei, Nicolae Linca a disputat 306 meciuri oficiale, din care a pierdut doar 25. Pe lângă aurul olimpic, a mai câștigat două medalii de bronz la Campionatele Europene din 1953 și 1955.
În 2008, a pierdut lupta cu doi adversari care au secerat mulți boxeri de performanță: maladiile Parkinson și Alzheimer.
A fost înmormântat în satul său natal, Feisa, din județul Alba. Înainte să moară, și-a donat mănușile cu care a câștigat aurul olimplic către Muzeul Sportului Românesc, unde se află și acum.