Guvernul va aloca în ședința de astăzi 1,77 de miliarde de lei constructorilor care au înțelegeri cu statul. Suma este necesară pentru a acoperi diferențele de preț la materialele de construcții, apărute de la momentul contractării obictivelor. Potrivit unei analize Export Forum, la începutul anului, aproximativ 4 mii de proiecte ale autorităților locale încă se aflau în lucru, șantiere programate prin pringramele PNDL sau Saligny.
Premierul Nicolae Ciucă spune că banii alocați suplimentar vor ajuta atât la finalizarea obiectivelor, drumuri, utilități sau centre comunitare cât și la menținerea locurilor de muncă: „Acest pachet de 1.77 de miliarde de lei face parte din pachetul total de 5.2 miliarde. Diferența o vom asigura din fonduri europene”.
În ultimii ani, prin programele PNDL și Saligny, Guvernul a alocat autorităților locale 111 miliarde de lei pentru dezvoltare. Sunt bani de la buget, iar potrivit Expert Forum asta înseamnă reguli de cheltuire mai puțin stricte decât în cazul banilor europeni.
În statisticile Ministerului Dezvoltării din acest an, scrie că numărul șantierelor finalizate în proporție de peste 90% este de 7.905 de proiecte din aproximativ 12 mii finanțate de stat.
1.247 proiecte sunt implementate între 1 și 50%, însumând alocări de 8,8 miliarde de lei.
Analiza Expert Forum mai arată că 37 de localități au rămas la gradul de implementare zero. Printre ele Cernica, din județul Ilfov. Sectorul 5 are patru proiecte în valoarea de 20 de milioane de lei, semnate în perioada 2018-2019 în care nu s-a făcut niciun decont.
Cel mai mulți bani au cheltuit județele Vâlcea, Buzău, Bistrița Năsăud și Dâmbovița, iar cele mai mici rate se găsesc la Caraș Severin și Brașov.
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Citește și: Cătălin Drulă: Mutarea unor bani europeni de la investiții la măsuri sociale nu e de dorit