Confidenţialitate

Nicolae Ciucă începe, vineri, negocierile pentru formarea guvernului

Desemnat premier, liberalul Nicolae Ciucă a chemat “toţi actorii politici responsabili” să sprijine formarea unui guvern, “pentru a depăşi criza medicală şi economică”. O primă discuție este programată, vineri, cu UDMR.

Generalul în rezervă a admis că “țara noastră trece printr-una din cele mai dificile perioade din istoria sa recentă”.

Potrivit lui, România are nevoie de un executiv cu puteri depline pentru a trece cât mai repede peste acest val al pandemiei şi de iarna care urmează.

Insistând că este necesară încheierea crizei politice, președintele Klaus Iohannis a salutat faptul că PNL l-a propus de Nicolae Ciucă pentru postul de premier.

În vârstă de 54 de ani, generalul a condus batalioane românești pe fronturile de război din Irak și Afganistan. Înainte de a fi ministru al Apărării în guvernarea lui Ludovic Orban, Nicolae Ciucă a fost șef al Statului Major General. În timpul guvernării PSD-ALDE, a fost înlăturat temporar din funcție, pe care și-a recâștigat-o în instanță.

În 2019, Nicolae Ciucă și-a dat demisia din Armată pentru a se dedica unei cariere politice, devenind de curând vicepreședinte al PNL.

Uniunea Maghiară se arată deschisă dialogului pentru susținerea noului guvern, deși remarcă o problemă “de principiu”. Potrivit liderului UDMR, Hunor Kelemen, “în vremuri normale, guvernele nu sunt conduse de militari”, fie ei și în retragere.

Un punct de vedere împărtășit de Uniunea Salvați România, pe care PNL nu o mai dorește în coaliție, reproșându-i că a susținut moțiunea de cenzură prin care executivul lui Florin Cîțu a fost demis.

Invitatul serii de joi la Europa FM, vicepreședintele USR, Dan Barna, a opinat că un guvern minoritar aflat “la cheremul Parlamentului” este o “decizie proastă”.
Social-democraţii au transmis că vor discuta cu noul premier desemnat, dacă vor fi invitaţi.

Merită amintit că, în urmă cu doar două săptămâni, liderul PSD, Marcel Ciolacu, spunea la Europa FM că “România nu își poate permite un guvern minoritar”. Între timp, acesta a renunțat la ideea anticipatelor, invocând criza sanitară.

Unele surse politice spun că Marcel Ciolacu, în schimbul sprijinului tacit, ar putea obține susținerea liberalilor pentru șefia Camerei Deputaților, un post pe care l-a mai deținut în trecut, din care a demisionat, de curând, Ludovic Orban. Tot mai distant de colegii liberali, acesta a anunțat, joi seară, că nu își va oferi votul în legislativ pentru noul executiv și va demisiona, săptămâna viitoare, din grupul PNL de la Camera Deputaților.

Presa străină comentează situația politică de la București. Jurnaliștii Bloomberg, spre exemplu, notează că “un general cu 4 stele a fost desemnat pentru a forma noul guvern, într-o încercare de a se pune capăt săptămânilor de gâlceavă politică, timp în care moneda naţională a ajuns la un record negativ şi lupta cu noul val pandemic a fost obstrucţionată”. Al Jazeera vede în desemnarea lui Nicolae Ciucă, un veteran al războaielor din Irak şi Afganistan, drept “o soluţie de compromis”.