Confidenţialitate

Nicolae Ciucă, după întâlnirile de la Bruxelles: Problemele legate de intrarea în Schengen vor fi „rezolvate în timp oportun” | VIDEO

Premierul Nicolae Ciucă a prezentat, joi, concluziile întâlnirilor pe care le-a avut în ultimele două zile cu liderii europeni și cu cei din NATO.

„Subiectele care au constituit agenda întâlnirilor: Schengen, MCV, PNRR, Republica Moldova și Ucraina și la sediul NATO am discutat aspectele legate de contextul de securitate”, a declarat premierul Ciucă.

Iată principalele declarații ale premierului, după întâlnirile de la Bruxelles:

Despre Schengen

„Rezultatele comisiei de evaluare sunt cât se poate de pozitive și asigură continuarea cadrului de evaluare și discuții în vederea clarificării oricări probleme la nivelul oricărui stat Schengen.”

„Nu am citit raportul pentru că nu este public, a fost analizat ieri, ceea ce știu este, din datele pe care le avem, raportul este unul foarte pozitiv, primind aprecierile de la toți cei care au participat la această activitate.”

„Este foarte bine cunoscut că în momentul de față sunt unele probleme care trebuie clarificate cu Olanda.”

„A fost trimisă o scrisoare de invitare din partea ministrului de Interne din România la adresa ministrului de Interne din Olanda (…) și am convingerea că toate aceste chestiuni vor fi rezolvate în timp oportun.”

Despre MCV

„Am avut discuții legate de întreg procesul tehnic prin care s-au elaborat legile justiției.”

Despre PNRR

„Am avut o abordare cât se poate de clară la întâlnirea pe care am avut-o cu doamnaUrsula von der Leyen.”

„Este șansa noastră de a putea să facem în așa fel încât să flosim în continuare banii caere ni se cuvin prin planul multianual. Până în 2023 să reușim absorbția maximă a acestor fonduri.”

„Timpul rămas la dispoziție până la finele anului 2026 ne obligă la o coordonare și o asumare a tuturor reformelor și investițiilor într-o linie de prioritizare a programelor pe care ni le-am asumat în interiorul PNRR.”

„Această prioritizare trebuie făcută astfel încât banii pe care îi primim de la UE să poată să aducă un plus valoare economiei noastre.”

„Am discutat și aspectul ajustării a o serie de jaloane și ținte astfel încât ele să fie realizabile până în 2026.”

„Am discutat specific capitolul pensii, am specificat că există acea limită de 9,4% și am convenit că este posibilă înlocuirea acelui indicator.”

„Ce au fost convenite: elementele de principiu prin căare să continuăm PNRR. Am dat aceste exemple cu exemplul de la pensii, de la decarbonare sau transport astfel încât (Ursula von der Leyen) să înțeleagă de principiu care este intenția.”

„Și la infrastructura de transport am discutat că este nevoie de anumite ajustări.”

Despre Republica Moldova

„Am discutat despre aprobarea de granturi care să ajute Republica Moldova să-și plătească gazele.”

Despre NATO

„Am adus în discuție continuarea procesului de implementare a deciziilor care au fost luate la Summit-ul NATO de la Madrid și continuarea demersurilor pentru a întări capacitatea de apărare descurajare pe flancul estic.”

„Am adus în discuție ministeriala miniștrilor care va avea loc la sfârșitul lunii noiembrie.”

Întrebat despre situația corvetelor, premierul a răspuns:

„Știu că sunt discuții tehnice. Din păcate de foarte mult timp acestea se derulează fără să se fi ajuns la un rezultat concret. Ne-am dorit ca acest program să fie demarat, este doar o chestie tehnică a comisiilor tehnice. Este tot ceea ce știu la acest moment despre stadiul corvetelor. Eu am sperat încă de acum doi ani de zile ca acest contract să se semneze, au apărut toate aceste probleme legate de criza economică, de creșterea prețurilor la materiale.”

Despre termocentralele pe cărbune

„Am explicat doamnei comisar situația specifică a României și anume că se găsește într-o regiune în care este nevoie să arătăm că această solidaritate despre care vorbim, că acest specific necesită de la sine și înțelegerea condițiilor de securitate energetică. Este vorba de două grupuri, în total 600mW, urmează să fie scoase din funcțiune, am cerut acordul pentru a fi trecute în rezerva tehnică. În momentul în care avem nevoie de echilibrarea energetică, pe baza unor acorduri să poată fi puse în funcțiune. În PNRR sunt cuprinse mai multe grupuri energetice programate să fie scoase din funcțiune.”

Aceste măsuri au fost dreja finanțate, astfel încât ele să poată fi incluse în procesul de decarbonare.

Despre posibile schimburi de ministere în coaliție

„Guvernul are o structură și funcționăm pe structura agreată de coaliție”, a răspuns premierul Nicolae Ciucă.


Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Președinta Parlamentului European, după întâlnirea cu Nicolae Ciucă: „Locul României este în Schengen” | FOTO