Confidenţialitate

Premierul Ciucă admite că Guvernul a greșit când a plafonat prețul lemnului de foc: „Avem puterea să recunoaștem unde greșim și să luăm măsuri în consecință” | AUDIO

Premierul admite că Guvernul a greșit atunci când a plafonat prețul lemnului de foc și promite că se vor lua măsuri pentru a corecta decizia. Deocamdată, însă, nu știm care vor fi acestea. De luna trecută, când a fost introdusă măsura, cantitatea de lemn de pe piață a scăzut, iar prețul a crescut.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Invocând criza energetică și creșterile artificiale de prețuri care pot afecta peste 3 milioane de gospodării, executivul hotăra la începutul lunii octombrie să plafoneze prețul pentru lemnul de foc la 400 de lei.

„Este o măsură pe care a aprobăm în Guvern astfel încât toți românii să treacă cu bine iarna care vine”, spunea premierul României la începutul lunii octombrie.

Inițial proiectul de ordonanță de urgență prevedea o plafonarea la 500 de lei. Întrebat despre această modificare, purtătorul de cuvânt al guvernului a explicat că s-a făcut la solicitarea premierului.

Nicolae Ciucă: „Avem puterea să recunoaștem acolo unde greșim și să luăm măsuri în consecință”

Acum, Nicolae Ciucă recunoaște că prețul maxim impus cu nici o lună în urmă nu corespunde cu realitatea: „La Ministerul Mediului s-a făcut o analiză a cât costă un metru cub de lemne la Romsilva. S-a menționat cu 200 de lei pe metrul cub și am considerat că 400 de lei asigură oarecum celelalte costuri care intră în întreg procesul de asigurare a lemnelor de foc. Se dovedește că nu este tocmai conform cu realitatea. Avem puterea să recunoaștem acolo unde greșim și să luăm măsuri în consecință”.

La începutul lunii octombrie când guvernul a decis plafonarea prețului pentru lemnul de foc organizațiile neguvernamentale spuneau că măsura va duce la scăderea cantității de lemn de pe piață și în cele din urmă va avea de suferit chiar populația pe care statul vrea să o ajute.

Avertismentele au devenit realitate, prețurile pentru lemul de foc au crescut la fel și ofertele la negru, după cum arăta o analiză a ONG-ului WWF.

Acum, una dintre măsurile vehiculate pentru a-i sprijini pe timp de iarnă pe consumatorii vulnerabili este acordarea unor vouchere pentru achiziția de lemne de foc.

Sursa foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Citește și: Prețul gazelor din Bulgaria urmează să scadă cu 47%, după înțelegerile cu Azerbaidjanul și pornirea interconectorului cu Grecia