Confidenţialitate

Nicolae Ciucă, absent de la negocierile cu sindicatele din Educație. „Din partea prim-ministrului va participa secretarul general al guvernului” | VIDEO

Prim-ministrul României – Nicolae Ciucă – a susținut o conferință de presă înaintea ședinței de guvern din 24 mai.

„Greva profesorilor, a personalului din educație să înceteze și să avem elevii cât mai curând la școală și să avem asigurate condițiile ca tot ce ține de programul de derulare a examenelor de final de an să aibă loc conform calendarului stabilit la nivelul Ministerului Educației”, a spus Nicolae Ciucă.

„Nu am să repet propunerile făcute deja. Ce doresc să mențione este că începând de la preluarea guvernării și până acum am luat decizii care au venit în întâmpinarea tuturor problemelor acumulate în sistemul de Educație. Am căutat ca prin aceste decizii să ne aliniem cumva la conținutul legilor Educației și doresc să subliniez din momentul preluării guvernării până acum am alocat educației 8 miliarde de lei suplimentar, sumă care nu acoperă nevoile și toate probleme care au fost acumulate în ultimii 30 de ani, dar care pe măsura potențialului de la bugetul de stat, repară și îmbunătățesc acele elemente care sunt pe bună dreptate aduse în discuție de către reprezentanții corpului didactic și cu toții suntem de acord că educația trebuie să rămână prioritatea numărul 1 alături de sănătate și, tocmai de aceea, prin tocmai ceea ce a însemnat procesul de dezbatere publică, analiză și aprobare pe legile educației nu am făcut altceva decât să aliniem discursul pe care cu toții l-am avut despre importanța educației la măsuri concrete, măsuri care nu pot fi rezolvate o singură dată printr-un numitor comun.

Ele vor trebui să fie aplicate într-un calendar așa cum este el asumat în conținutul legilor, cu o bugetare asumată în conținutul legilor și pe o linie de dialig care va fi permanent deschisă de la nivelul Guvernului, Ministerului cu personalul didactic și nedidactic ca să avem un sistem de educație performant ca să asigură viitorul țării noastre și șansă la educație oricărui copil din România”, a mai spus Nicolae Ciucă.

Nicolae Ciucă: „Am dispus o echipă ministerială din care vor face parte Educația, Muncii, Finanțele și Fondurile Europene, iar din partea primului ministru va participa secretarul general al guvernului”

„În această după amiază, am dispus o echipă ministerială din care vor face parte Educația, Muncii, Finanțele și Fondurile Europene, iar din partea primului ministru va participa secretarul general al guvernului. Pe baza măsurilor reale pe care le propunem sperăm să avem o ecizie. Este un angajament pe care l-am avut în fața membrilor din sindicadele educației și în fața părinților.

Menționez că în acest an și jumătate de guvernare, pe toată perioada mandatului, am acordat atenția cuvenită dialogului și consultărilor cu partenerii sociali, cu mediul de afaceri, cu toți cei care au avut și au un cuvânt de spus în tot ceea ce înseamnă bunul mers al societății”, a spus Nicolae Ciucă.

„În urma acestui dialog am putut să desprindem o serie de concluzii și să culegem datele despre ceea ce se întâmplă în realitate, să vedem modul și viziunea prin care partenerii sociali, structurile din mediul de afaceri reușesc să vină cu propuneri concrete și să facem în așa fel încât la nivelul Guvernului să găsim măsurile și deciziile care să poată să aibă aplicabilitate și să rezoneze cu așteptările întregii societăți.

Practic, toate aceste aspecte vin să se concretizeze printr-un demers care azi în ședința de guvern va fi finalizat printr-o OUG în care aprobăm unele modificări în scopul flexibilizării și încurajării negocierii colective. Vom modifica legea dialogului social și codul muncii în acord cu recomandările europene, cu organizația internațională a munci și angajamentele din PNRR”, a mai spus Nicolae Ciucă.

Sunt câteva aspecte am revenit la o discuție cu partenerii sociali, am discutat cu Comisia Europeană, care a fost de acord cu modificările”, a spus Marius Budăi.

Nicolae Ciucă, despre debirocratizare

„Printr-o OUG facem un pas important în procesul de debirocratizare: proiect de digitalizare la nivelul MAI entru înmatricularea mașinilor. Va asigura cadrul necesar petru MAI să gestioneze și să creeze o aplicație prin care cetățenii pot înmatricula un autovehicul, să transcrie dreptul de proprietate, să radieze un autovehicul. Să facă aceste demersuri fără a fi nevoie să se mai deplaseze la sediul serviciilor de înmatriculare. Peste 1,6 milioane de înmatriculări în 2022”, a spus Nicolae Ciucă.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Simion Hancescu: Joi, 25 mai, protest în fața Guvernului cu 20.000 de oameni | VIDEO