Confidenţialitate

Nicolae Botgros la 60 de ani

La 60 de ani ai maestrului, televiziunea publică a adunat înregistrările de arhivă cu acesta pe care le-a completat cu unele noi cu apropiaţi ai artistului într-un program aniversar care va fi difuzat sâmbătă, pe TVR 1, de la ora 15.00.

‘Maestrul Nicolae Botgros împlineşte 60 de ani. Mă bucur că suntem noi cei care îl sărbătorim, pentru că ştiu cât de iubit şi de apreciat este peste tot în România. Ne leagă foarte multe amintiri nepreţuite, majoritatea cu şi despre TVR. Mă bucur că, iată, am ocazia să-i dăruiesc maestrului, chiar când împlineşte 60 de ani, momente pregătite special pentru această ocazie de către personalităţi ale culturii româneşti. Cea mai dragă amintire pe care o am alături de Nicolae Botgros sunt anii petrecuţi la emisiunea O dată-n viaţă, cei mai frumoşi ani pentru mine, până acum, la care aş adăuga şi uriaşa provocare a Cerbului de Aur, unde am făcut echipă, ca întotdeauna’, spune vedeta TV Iuliana Tudor.

Prima orchestră dirijată de Nicolae Botgros a fost ‘Ciocârlia’ de la Edineţ. În 1973 se mută la Chişinău şi este violonist în Orchestra ‘Mugurel’ a Filarmonicii. Orchestra Naţională de muzică populară ‘Lăutarii’ a fost fondată în anul 1970, în cadrul Filamornicii de Stat din R.S..S. Moldovenească, de binecunoscutul interpret Nicolae Sulac, dirijori fiind compozitorul şi violonistul Mircea Oţel, apoi trompetistul Gheorghe Usaci.

Considerat un ‘magician al viorii’, maestrul Nicolae Botgros a fost numit în 1978 la conducerea Orchestrei Populare ‘Lăutarii’.

Nicolae Botgros a dus faima muzicii populare în zeci de ţări europene, dar şi în Statele Unite ale Americii, Australia, Noua Zeelandă, precum şi în toate ţările din spaţiul ex-sovietic.

În 2010, formaţia ‘Lăutarii’ şi-a aniversat 40 de ani de activitate artistică. De-a lungul anilor, Nicolae Botgros a reuşit să înregistreze doar două albume pentru sine, pe lângă sutele şi chiar miile de materiale muzicale înregistrate cu diferiţi interpreţi de muzică populară.