Premierul olandez ajunge, miercuri, în România. Mark Rutte va fi primit de președintele Klaus Iohannis și de premierul Nicolae Ciucă la baza militară Cincu din județul Brașov, unde Olanda are staționați soldați în cadrul misiunilor NATO de pe flancul estic.
Cei trei vor discuta și despre aderarea României la spațiul de liberă circulație Schengen, o decizie așteptată de 11 ani la București.
Fost secretar de stat în Ministerul de Interne, Marian Tutilescu amintea de curând la Europa FM că „de câte ori s-a ajuns la votul politic, Olanda s-a opus constant”.
Subiectul aderării României, Bulgariei și Croației la acest club de state fără controale la granițe va fi dezbătut în prima parte a lunii decembrie.
Coincidență sau nu, în ajunul vizitei, România a anunțat că va cumpăra de la olandezi două nave pentru pompierii constănțeni care intervin la incendii izbucnite pe platforme petroliere în Marea Neagră.
Cu dotări de ultimă generație și un cost de 44 de milioane de euro, ambarcațiunile vor fi construite, până la sfârșitul anului viitor, la șantierele Damen de la Galați și Brăila.
Programul încărcat al pregătirilor pentru “examenul Schengen” a fost invocat de ministrul Internelor pentru a cere amânarea, cu o săptămână, a dezbaterii moțiunii depuse de opoziție împotriva sa în Parlament.
Uniunea Salvați România consideră că Lucian Bode fuge de răspundere și insistă ca liberalul să își dea demisia.
Ministrul a apărat recent controversata licitație pentru achiziția a 600 de mașini BMW pentru Poliție. Contractul a fost obținut de firma unui apropiat al președintelui Klaus Iohannis.
Între timp, șeful statului l-a mustrat pe ministrul Apărării, care a spus că “singura şansă a păcii poate să fie negocierea cu Rusia”. Klaus Iohannis l-a îndemnat pe Vasile Dîncu să citească revista presei înainte să vorbească.
“În acest război, Rusia atacă Ucraina. Ucrainenii plătesc prețul de sânge în acest război și trebuie să acceptăm ideea cu toții că doar Ucraina va decide când, și cum, și ce negociază”, a punctat liderul de la Cotroceni, amintind că aceasta este atât poziția oficială a României, cât și a întregii Uniuni Europene.
Totodată, președintele a convocat, pentru 25 octombrie, o ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării.
Ministerul Apărării Naţionale a atras atenția că au revenit zvonurile despre aşa-zise pregătiri pentru mobilizarea rezerviştilor. MApN insistă că asemenea speculații nu au vreo legătură cu realitatea și cere ca informațiile care se viralizează pe internet să fie verificate din surse credibile.
Franţa a anunțat, marți seară, că îşi va consolida prezenţa militară în România, prin desfăşurarea în săptămânile următoare a unei companii de „vehicule blindate de infanterie” şi a unei escadrile de tancuri.
Decizia Parisului a fost salutată la București de președintele Klaus Iohannis.
Miniştrii europeni ai Energiei discută, miercuri, despre achiziţiile comune de gaze precum şi posibilitatea de a negocia preţuri mai mici de la furnizori, într-o încercare de a calma piața de energie. La nivel comunitar, persistă dezacordurile față de ideea plafonării prețului pentru gazele (rusești).
Premierul ungar, Viktor Orban, insistă că politica de sancțiuni împotriva Kremlinului este primitivă în execuție și catastrofală în efort”.
Una pesta alta, Ucraina a sistat exporturile de energie electrică, după ce valul de bombardamente i-a avariat instalațiile.
Mai mult de 300 de localități au rămas în beznă în țara vecină.
Întreruperea exporturilor de electricitate va afecta întreaga regiune, inclusiv România, a spus – la Europa FM – fostul ministru al Energiei Răzvan Nicolescu. Potrivit lui, au fost momente în care am importat de la ucraineni chiar și 10% din consum, în general în zilele în care energia eoliană a a avut un aport scăzut.
Rusia a lansat o nouă rundă de atacuri cu rachete pe teritoriul Ucrainei.
Bilanțul victimelor după bombardamentele de luni a crescut la 19 morți. Peste 100 civili au fost răniţi. Dezastrul putea fi mult mai mare dacă forțele Kievului nu interceptau unele dintre rachete.
Într-un apel către liderii G7, preşedintele ucrainean a cerut o misiune internaţională de monitorizare la graniţa dintre Ucraina şi Belarus. Volodimir Zelenski suspectează Moscova că încearcă să își atragă aliatul în acest război.
Alianța Nord-Atlantică a anunțat că supraveghează atent forţele nucleare ruse.
Totodată, NATO îşi consolidează securitatea instalaţiilor-cheie ca urmare a atacurilor învăluite în mister ce au vizat gazoductele Nord Stream.
—
Fondul Monetar Internațional a revizuit în scădere prognoza privind creșterea economică globală de anul viitor.
Invocând presiunile cauzate de războiul din Ucraina, prețurile ridicate la energie și alimente, inflația și ratele dobânzilor în creștere, FMI consideră că ”ceea ce este mai rău urmează să vină și, pentru mulți oameni, anul 2023 va fi resimțit ca o recesiune”.
—
Indicele ROBOR la trei luni a trecut de pragul a 8% pe an. Avansul este de 5 puncte procentuale față de începutul anului. Indicatorul este luat în calcul pentru costul creditelor în lei cu dobândă variabilă.
Din dorința de a ține inflația în frâu, Banca Națională a majorat în mod repetat dobânda de referință, ceea ce a făcut ca împrumuturile să fie tot mai scumpe.
—
8 apartamente au fost afectate, marţi, de incendiul care a izbucnit într-o clădire cu cinci etaje, de pe şoseaua Nordului din Capitală. Flăcările au cuprins apartamentele aflate la etajul 5, de tip duplex, anunță Biroul de presă al Inspectoratului Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov (ISUBIF).
Nu au fost înregistrate victime. Suprafaţa afectată de incendiu a fost de aproximativ 1.100 de metri pătraţi.
Dispozitivul care a acţionat în zonă a fost suplimentat, în total fiind angrenate 20 de autospeciale de stingere, patru autoscări, o autospecială pentru descarcerare şi una SMURD.
—
Fiscul a luat în vizor persoane care obțin venituri din activități online, fie din diverse tranzacții, fie de pe platforme pentru adulți. ANAF are un departament special pentru activități pe internet și, de la începutul anului, a descoperit impozite neplătite în valoare de 6,5 milioane lei.
Fiscul a achiziționat programe informatice din care obține date financiare de pe toate rețelele sociale.
—
ANAF scoate la licitație mai multe bunuri care i-au aparținut fostului ministru Elena Udrea, în încercarea de a recupera din prejudiciul înregistrat în dosarul Gala Bute. Persoanele interesate pot cumpăra două mașini, ambele cu o vechime mai mare de 10 ani, cu prețuri de pornire de peste 7.000 de euro.
De asemenea, Fiscul caută cumpărător pentru 6 terenuri, a căror valoare depășește 3,3 milioane de lei.
Găsită vinovată de corupție, Elena Udrea ispășește o pedeapsă de 6 ani de închisoare.
Inspectorii fiscali au în lucru în jur de 40.000 de astfel de cauze.
—
Deputaţii au dat undă verde legii care le va interzice să candideze la alegerile locale sau parlamentare persoanelor condamnate pentru orice infracţiune săvârşită cu intenţie.
Inițiativa a urmat scandalului în care a fost implicat primarul comunie prahovene Șotrile, reales de localnici deși fusese găsit vinovat de pornografie infantilă. Legea merge la promulgare.
—
Procurorii brașoveni au făcut percheziții la sediul unei firme de transport aerian și la domiciliile unor suspecți într-o înșelătorie de proporții, în plasa căreia au căzut 250 de americani.
Condus de afaceristul Constantin Apăvăloaie, grupul a promis un zbor între Statele Unite și Kazahstan, obținând astfel câștiguri frauduloase 775.000 de dolari.
—
Ministerul Agriculturii propune despăgubiri pentru culturile înfiinţate în toamna anului trecut și compromise în totalitate de seceta din această vară.
Ajutorul nu poate depăși 1.500 de lei pe hectar, suma urmând a fi obținută doar pentru o cultură compromise în totalitate.
—
Manchester City este prima echipă calificată în optimile de finală ale Ligii Campionilor la fotbal, cu două etape înainte de finalul grupelor, după ce Borussia Dortmund şi Sevilla au remizat (1-1), marţi seara, în celălalt meci din Grupa G.
Campioana Angliei a încheiat şi ea la egalitate, 0-0, cu FC Copenhaga, într-un meci în care a ratat un penalty şi a jucat o oră în inferioritate numerică.
Campioana en titre, Real Madrid, a evitat in extremis prima sa înfrângere în grupă, încheind nedecis cu Şahtior Doneţk, 1-1, la Varşovia.
RB Leipzig a învins-o pe Celtic cu 2-0, la Glasgow.
Chelsea a dispus de AC Milan cu 2-0 pe San Siro, după ce câştigase şi la Londra, cu 3-0. Portarul Ciprian Tătăruşanu a avut două intervenţii inspirate.
Fără Leo Messi (accidentat), Paris Saint-Germain a făcut un nou egal cu Benfica, scor 1-1.
—
FIFA a anunţat că va plăti compensaţii cluburilor care își lasă jucătorii să evolueze pentru naţionalele lor la Cupa Mondială din Qatar.
Fiecare echipă va primi suma de 10.280 euro/zi pentru fiecare fotbalist pus la dispoziţia naționalei.
Turneul final va lua startul la 20 noiembrie. Tricolorii îl vor urmări la televizor.
—
Gheorghe Hagi a fost inclus de publicația sportivă britanică Four-Four- Two între cei mai buni 100 de fotbaliști ai tuturor timpurilor.
Messi, Maradona, Ronaldo, Pele și Zidane conduc în această ierarhie.
—
Naţionala de futsal a învins echipa Finlandei cu scorul de 2-1 (0-0), în preliminariile Cupei Mondiale din 2024. În primul meci din grupă, România a surclasat cu 5-1 Danemarca. Finlanda este următoarea adversară.
—
Delegația României se întoarce cu cinci medalii de aur, două de argint şi una de bronz de la Campionatul Mondial de Tir cu Arcul. Competiția s-a desfășurat în SUA.
—
Gabriela Ruse este singura jucătoare care a trecut de runda inaugurală a Openului Transilvaniei. Irina Bara şi Jaqueline Cristian au fost eliminate la debutul în competiția de la Cluj Napoca.
Pe internet s-a viralizat și un moment amuzant. Telefonul Gabrielei Ruse a început să sune în timpul meciului câștigat în fața franțuzoaicei Harmony Tan
—
Vizibilă şi din România, o eclipsă parţială de Soare se va produce la 25 octombrie, anunță Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.
Acoperirea astrului va fi destul de 38%.
La Bucureşti, eclipsa începe la ora 12 și 26 de minute şi se va încheia la ora 14 și 49 de minute.
—
Agenţia spaţială americană anunță că recenta sa misiune de a devia traiectoria unui asteroid a fost un succes.
Orbita lui Dimorphos, corp ceresc cu diametrul de 160 de metri, a fost modificată atunci când sonda Dart l-a lovit frontal.
Experții au realizat măsurători, folosind o serie de telescoape spaţiale şi terestre.
Misiunea a fost gândită pentru a testa o potenţială strategie de apărare a Terrei împotriva unor obiecte spaţiale care pot deveni ameninţătoare.
“Un moment de cotitură pentru umanitate”, consideră şeful NASA.
—
Regele Charles al III-lea al Marii Britanii va fi încoronat la 6 mai anul viitor, alături de regina consoartă Camilla.
Ceremonia se va desfășura la abaţia Westminster din Londra. Charles al III-lea a urcat pe tron după moartea mamei sale, Elisabeta a II-a, la 8 septembrie.
—
Actriţă americană de origine britanică, Angela Lansbury a murit la vârsta de 96 de ani.
Vedeta era cunoscută mai ales pentru rolul său de bunică-detectiv din serialul “Murder, She Wrote” (“Verdict crimă”).
Angela Lansbury a murit “în somn, acasă, la Los Angeles (…), cu doar cinci zile înainte de a împlini 97 de ani”, a transmis familia acesteia.
“Serialul Murder, She Wrote”, în care a interpretat rolul unei îndrăzneţe autoare de romane poliţiste capabilă să devină detectiv-amator în timpul liber, i-a adus patru dintre cele şase Globuri de Aur.
—
La Oradea, iau startul manifestările dedicate Centenarului încoronării Regelui Ferdinand şi Reginei Maria. Miercuri sunt programate ceremonii omagiale, militare și religioase.
Până duminică, se vor organiza concerte, spectacole stradale, expoziţii, activităţi creative pentru copii, dar și proiecții video pe clădirea Palatului Vulturul Negru cu imagini inspirate de istoria regalității.
—
Realizată voluntar de artista Lavinia Falcan, o pictură murală de peste 80 de metri pătraţi va fi inaugurată, miercuri, la Centrul bucureștean de cardiologie al Spitalului Clinic “Prof. Dr. Theodor Burghele”.
Unitatea medicală a fost modernizată, prin contribuții ale unor sponsori. Talentul Laviniei Falcan a putut fi admirat la expoziții organizate atât în țară, cât și în străinătate.
—
Cerul va avea înnorări și temporar va ploua în zonele de deal și de munte, în nordul și centrul țării și pe arii restrânse în rest, dar cu o probabilitate mai mare în vest, sud-vest și nord-est. Cantitățile de apă pot depăși izolat, prin acumulare, 10 l/mp. Vântul va sufla slab și moderat. Valorile termice se vor situa în jurul normelor climatologice, astfel că maximele vor fi cuprinse în general între 14 și 20 de grade. Dimineața, în zonele joase de relief, pe alocuri se va forma ceață.
În zonele de munte, cerul va avea înnorări și temporar va ploua. Cantitățile de apă pot depăși izolat, prin acumulare, 15 l/mp. Vântul va sufla slab și moderat. Valorile termice se vor situa în jurul normelor climatologice.
La București, cerul va avea unele înnorări, dar probabilitatea de ploaie va fi redusă. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă va fi în jurul a 19 grade.