Confidenţialitate

Nemulțumiți de răspunsul privind ”acoperiții” din justiție, judecătorii vor să acționeze în instanță CSAT. Dan Mihalache: Intenția e hazardată

Scandalul presupușilor ofițeri acoperiți din justiție este departe de a se fi terminat!

Judecătorii din România intenționează să dea în judecată CSAT pe motiv că nu a oferit răspunsuri complete pe acest subiect.

Consiliul Suprem de Apărare a Țării anunța, la începutul săptămânii, că în justiție nu există ofițeri acoperiți și nici informatori sau colaboratori ai serviciilor de informaţii.

Numai că magistrații nu sunt mulțumiți de acest răspuns: o astfel de hotărâre trebuie să fie însoțită de argumente și făcută publică – e de părere președinta Uniunii Naționale a Judecătorilor, Dana Gârbovan.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

De remarcat că președinta UNJR dă de înțeles că are indicii potrivit cărora printre magistrați activează și ofițeri acoperiți.

Dacă nu vom primi un răspuns concret, vom da în judecată CSAT – spune Dana Gârbovan.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Potrivit legii, procurorilor și judecătorilor le este interzis să lucreze pentru serviciile secrete de informații.

Dacă o fac, riscă să-și piardă postul și pot fi acuzați de fals în înscrisuri oficiale.

 

Reacția Administrației Prezidențiale

O primă reacție a venit de la șeful cancelariei prezidențiale, Dan Mihalache.

El a declarat că intenția judecătorilor este, cităm., ”hazardată”, afirmând că CSAT este abilitat prin lege să dispună verificarea magistraţilor.

„Mi se pare puţin hazardat şi am sentimentul că cineva este într-o campanie electorală în Justiţie prin această temă. Există obligaţia legală, nu noi am introdus-o, cred că (a fost prevăzut de lege-n.r.) în anul 2005 sau 2006 ca CSAT să verifice aceste lucruri”, a declarat şeful cancelariei prezidenţiale Dan Mihalache, prezent la o dezbatere privind reprezentarea femeilor în politică, organizată de PNL, potrivit Mediafax.

Pe de altă parte, Dan Mihalache a afirmat că această atribuţie a CSAT ar trebui regândită.

„Dacă mă întrebaţi pe mine este puţin complicat. Nu văd aici foarte bine rolul CSAT şi poate într-o zi această prevedere ar trebui regândită pentru că CSAT nu are instrumente la dispoziţie pentru a verifica 23.000 de magistraţi”, a explicat Mihalache.

Potrivit lui Dan Mihalache, CSAT poate doar să trimită declaraţiile pe proprie răspundere catre instituţiile abilitate pentru a vedea dacă în rândul judecătorilor sunt şi ofiţeri acoperiţi.

„Răspunsul institiţiilor acesta fost (nu există ofiţeri acoperiţi în rândul judecătorilor-n.r.)”, apreciind că CSAT nu are capacităţi proprii pentru a „umbla după ofiţeri acoperiţi”. 
Dan Mihalache a afirmat că are „anumite dubii asupra acestei proceduri”, însă, „acesta a fost răspunsul instuţiilor statului”.