Nu vom scăpa de restricții nici după ce numărul de îmbolnăviri COVID-19 va scădea, spune ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.
Invitat la o dezbatere organizată de profit.ro, ministrul Sănătății a îndemnat din nou populația să respecte regulile și a amintit că, de 8 luni, personalul medical este același, iar numărul bolnavilor de COVID-19 în continuă creștere:
”Lumea trebuie să înțeleagă că acele restricții pe care le impunem acum vor merge încă două-trei săptămâni și după ce numărul de cazuri va scădea, fiindcă numai așa putem limita ce se întâmplă în acest moment. Ce putem face? Întâi să înțelegem că toți avem o luptă comună și noi, ca și sistem medical, ca și Guvern, dar și populația civilă. (…) Această pandemie nu se tranșează în spitale, această pandemie se tranșează în pre-spital.”
Ministrul Nelu Tătaru a mai spus că, săptămâna aceasta, capacitatea la ATI va fi crescută cu încă 200 de paturi.
Nelu Tătaru: ”Am plecat de la 740 de paturi complet dotate, suntem la 1.200, în următoarea săptămână ne vom duce spre 1.400. Încercăm în acest moment să acaparăm tot ce înseamnă medicii care au susținut un examen de specialitate, medicii rezidenți care au terminat acele module până la sfârșitul anului sau sunt specialiști, pe care să-i putem angaja.”
Ministrul Sănătății a mai spus că spitalele au pregătit locuri speciale pentru persoanele care vor fi diagnosticate cu gripă.
Până acum, în România, nu a fost confirmată nicio îmbolnăvire de gripă, spune Adriana Pistol, directorul Centrului de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile.
Invitată la dezbaterea organizată de profit.ro, Adriana Pistol a spus că sunt 20 de spitale din țară, spitale non-COVID, unde pacienți cu simptome de infecții respiratorii sau semne de pneumonie vor fi testați automat și pentru gripă și pentru SARS Cov-2:
„De luna viitoare, pentru că în mod evident atât gripa, cât și infecția SARS CoV-2 evoluează în multe cazuri destul de sever, avem un număr de 20 de spitale împrăștiate pe teritoriul României și de la care, pentru toți pacienții care se prezintă la serviciile UPU sau CPU și care au semne și simptome de viroză respiratorie, oferim și le-am solicitat să ne transmită probe pe care să le testăm atât pentru gripă, cât și pentru infecția SARS CoV-2.”
180 de medici din toată țara monitorizează cazurile de viroze apărute, mai spune Adriana Pistol:
„Noi testăm pentru gripă pentru a afla atât care este tipul de virus gripal care va circula, respectiv tipul A sau tipul B, dar și sub-tipurile de virus gripal A, adică H1, H3 și așa mai departe.”
Directorul Centrului de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile a precizat că până acum, nu s-a constatat o creștere a numărului de îmbolnăviri de gripă la nivel mondial.