Sindicaliștii din sănătate și reprezentanți ai Guvernului se vor întâlni luni, 5 februarie, începând cu ora 15:00, la Palatul Victoria, pentru o nouă rundă de negocieri privind revendicările angajaților, a precizat Federația „Solidaritatea Sanitară” într-un comunicat.
Reprezentanții Federației spun că, în cadrul acestor negocieri vor continua să își susțină „toate revendicările comunicate public, așa cum pot fi ele găsite pe site-ul dedicat grevei generale: greva-in-sanatate.ro. Ținând cont că aceste revendicări au fost stabilite în comun de federațiile sindicale reprezentative din sănătate, sperăm ca ele să beneficieze de susținerea tuturor participanților la negocieri”.
„Federația «Solidaritatea Sanitară» consideră că punctul minim de pornire pentru Guvern în aceste negocieri îl reprezintă oferta sa inițială, așa cum a fost aceasta prezentată de purtătorul de cuvânt al Guvernului: «o creștere per total a anvelopei salariale în domeniul sanitar de 20% pentru 2024», adică creșterea cu 20% a cheltuielii salariale totale, ce reprezintă o creștere cu 20% a veniturilor salariale totale”, au transmis reprezentanții Federației.
Noi proteste în fața Ministerului Sănătății
Totodată, sindicaliștii din sănătate afirmă că, în paralel cu desfășurarea rundelor de negocieri, vor continua acțiunile de avertizare, prealabile grevei generale. Ei au anunțat noi proteste „ce vor fi desfășurate în data de 08 februarie 2024, prin pichetarea Ministerului Sănătății”.
Potrivit sursei citate, printre revendicările angajaților din sănătate se numără „creșterea calității vieții profesionale a angajaților din sănătate, cât și pe creșterea calității serviciilor medicale”.
„Federația „Solidaritatea Sanitară” a înregistrat încă din data de 01 februarie 2024 la Ministerul Sănătății sesizarea privind premisele declanșării unui conflict colectiv de muncă. Așa cum se poate observa din conținutul sesizării, alături de drepturile salariale, revendicările aferente anexelor la Contractul colectiv de muncă la nivel de sector Sănătate se concentrează atât pe creșterea calității vieții profesionale a angajaților din sănătate, cât și pe creșterea calității serviciilor medicale”, au adăugat sindicaliștii.
Sindicatele sunt nemulțumite de ultima ofertă din partea Guvernului, care le-a promis majorarea salariilor cu 15% în prima parte a acestui an, în condițiile în care angajații din sănătate cer 25%. Majorarea se referă la salariul de bază, nu și la sporuri.
Sursa foto: Facebook / „Solidaritatea Sanitară”