Confidenţialitate

NEAMȚ: Trasee turistice marcate greșit pe Masivul Ceahlău

Turiștii sunt în pericol chiar dacă respectă traseele marcate.

Asta spun salvamontiștii de pe masivul Ceahlău , după ce au verificat mai multe căi de acces în zonele frecventate de iubitorii muntelui.

” Marcarea traselor turistice nu este o activitate cu care o persoană sau altă entitate (ONG-uri, şcoli) etc se pot juca după cum cred de cuviinţă” – declara şeful Salvamont Neamt, Raul Papalicef.

El spune ca o serie de marcaje sunt făcute de unele ONG-uri cu ajutorul unor sponsori – altfel bine intenționați – dar care au marcat copacii în zone periculoase , mai ales pentru turiștii neexperimentați.

Salvamontiștii spun că marcajele nu sunt făcute cu vopsea reflectorizantă , nu respectă dimensiunile legale și sunt foarte rare astfel turiștii de pot rătăci foarte ușor.

Ca exemplu, este dat un traseu din comuna Alexandru cel Bun, de la Biserica Sărată până la Mănăştirea Bisericani, „realizat în bătaie de joc, pe banii sponsorilor de către Liceul Tehnologic Roznov”, după cum spune Papalicef.

Salvamont Neamt si ANSMR se confruntă în ultimul timp cu o problemă deosebit de gravă privind efectuarea de marcaje turistice neautorizate , efectuate haotic , neprofesionist și fără respectarea prevederilor legale. Situația a fost identificată în toată zona montană a judetului unde persone/instituții, relativ bine intenționate dar fără cunoștințe temeinice execută cu ajutorul unor sponsori la fel de bine intentionati si cu acordul unor institutii care nu au nici o baza legala in acest sens, lucrari de marcare/remarcare. Aceste operatiuni facute dupa cum am precizat anterior, pun in real pericol viata si integritatea turistilor iar cei care le executa cat si cei care ii sustin financiar trebuie sa constientizeze ca raspund penal si civil in cazul producerii unor accidente petrecute pe acete pseudotrasee. Tocmai de aceea , Guvernul Romaniei reglementeaza strict prin prevederile HGR 77/2003 absolut tot ce este legat de traseele turistice , de la initierea lor si pana la obtinerea certificatului de omologare”, spune Papalicef.