Ursoaica Anca, singurul exemplar din parcul zoologic de la Piatra Neamț, a fost dusă luni dimneața la Zărneşti.
Măsura a fost luată în urmă numeroaselor petiții apărute în mediul on line, de la iubitorii de animale care au considerat ca ursoaica era un animal chinuit.
Autoritățile susțin, însă, că la zoo condițiile nu erau vitrege, dar au acceptat ideea ca ursoaica să meargă la Zărnești, unde va ajunge lângă sora ei, care a fost dusă la Zărnești în urmă cu 4 ani – transmite corespondenta Europa FM, Catrinel Cojocaru.
Parcul zoologic din Piatra Neamț este unul dintre cele mai vechi din țară și se numea Parcul cu urși, pentru că aici au fost expuse primele exemplare din zonă în urmă cu un secol.
Între timp, condițiile au devenit improprii: spațiul insuficient și uneori faptul că urșii erau hrăniți de vizitatori , printre gratii,cu tot felul de alimente și ambalaje, au atras atenția iubitorilor de animale, care au cerut vehement mutarea lor într-o rezervație.
De altfel, acum câțiva ani , una dintre cele două ursoace a plecat tot la Zărnești pentru că atât cușca, dar și dealul pe care erau lăsate să se plimbe cele două ursoaice deveniseră prea mici pentru amândouă.
Iar ursoaica Anca a rămas la Piatra Neamț, administratorii grădinii zoologice reamenajînd spațiul, care era legal din punct de vedere al normelor UE. Adică ursoaica avea 500 de metri pătrați la dispoziție, însă, între dealul pe care se plimba şi cuşca ei sunt nişte grilaje pe care îngrijitorii le deschideau mai rar, iar ursoaica era ţinută mai mult în cuşca tocmai pentru a fi văzută de vizitatori.
Asta a deranjat câteva asociații de profil, iar în urma petițiilor şi a presiunilor făcute în ultima perioadă, administratorul şi primăria au acceptat ca Anca să plece în cea mai are rezervaţie de ursi bruni din lume.
Luni dimineața o delegaţie de la Zărnești a venit să o ia. În urma ei, unii dintre localnici, dar mai ales îngrijitorii parcului zoo, au rămas cu ochii în lacrimi.
Alții sunt, însă, convinși că în sanctuarul în care va ajunge, Anca o va duce mult mai bine.
La Zărneşti- sunt acum 98 de exemplare, cel mai mic urs din rezervație are un an și câteva luni, iar cel mai bătrân 37 .