Sistemul Electronic de Achiziţii Publice a scos la iveală mai multe achiziţii de ţigări făcute de institutii publice.
Cele mai mari sume pentru ţigări, potriviti Sistemului Electronic de Achiziţii Publice, au fost cheltuite de Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Bozieni, din judeţul Neamţ.
E vorba de un centru dedicat persoanelor cu dizabilităţi, o buna parte dintre cei 70 de beneficiari fiind cu dizabilităţi neuropsihice.
Din 2016 până în prezent, centrul din Bozieni a realizat opt achiziţii de ţigări, în valoare totală de 11.191 de lei.
Ultimele achiziţii s-au făcut în 5 şi 20 decembrie, când s-au cumpărat ţigări de peste 3.300 de lei.
Ţigările au fost cumpărate pentru a fi făcute cadou beneficiarilor fumători, transmite corespondentul Europa FM, Catrinel Cojocaru.
Mai mult, se pare că țigările au fost cumpărate la recomandarea psihologului unităţii.
Reprezentantii centrului sustin că ţigările sunt strict pentru bolnavii cu afecţiuni neuropsihice care sunt fumători şi pe care nu îi pot determina brusc să se lase de ţigări.
Mai mult, in lipsa acestui viciu bolile lor se pot agrava, iar o buna parte dintre pacienti devin violenti si nu mairaspund foarte bine la tratament.
Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Neamţ, în subordinea căreia se află centrul din Bozieni, se arată într-un comunicat oficial.
Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Bozieni a achiziţionat prin licitaţie publică 110 pachete de ţigări, pentru un număr de 50 de beneficiari cu afecţiuni neuropsihice, din totalul de 70.
Toate aceste achiziţii au avut ca justificare recomandările psihologului care a considerat că beneficiarii în cauză vor răspunde mai bine terapiilor sau se află în risc de sevraj, fapt care ar putea duce la agravarea afecţiunilor neuropsihice de care suferă.
Aceste achiziţii s-au făcut din bugetul beneficiarilor, întrucât, bolnavii care sunt rezidenţi în centre pentru adulţi au venituri şi contribuie la întreţinerea lor, ei plătind lunar o contribuţie conform legii, care intră într-un buget general.
Conform legii, nu există o separare între achiziţiile făcute din bugetul public şi din bugetul beneficiarilor.