Confidenţialitate

MAE și ANR continuă să monitorizeze situația navei Galaxy Leader, capturată în Marea Roșie de rebelii houthi. La bordul ei se află și un marinar român | AUDIO

Ministerul de Externe și Autoritățile (MAE) Navale Române (ANR) continuă să monitorizeze situația navei Galaxy Leader, capturată în Marea Roșie de rebelii houthi, la bordul căreia se află și un marinar român. Rebelii yemeniți propalestinieni susțin că nava aparține unui armator israelian, însă autoritățile de la Tel Aviv au informat că este a unui proprietar din Marea Britanie, fiind operată de o companie japoneză.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

UPDATE 17:19. Liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor: „Din păcate, se pune și Marea Roșie într-o zonă de pericol”

Cei 25 de membri ai echipajului navei Galaxy Leader, care naviga dinspre Turcia spre India prin Marea Roșie, sunt din Filipine, Bulgaria, Ucraina, România şi Mexic. Nava a fost capturată duminică după amiază, spune liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor (SLN) Adrian Mihălcioiu.

„În zona Mării Roșii, aproape de Yemen, a fost atacată de niște forțe rebele înarmate și a fost îndreptată către portul Hodeidah unde se află și acum. Navigatorul nostru este electrician, are 29 de ani”, a spus liderul SLN Adrian Mihălcioiu.

Marinarul român plecase în voiaj la începutul lunii noiembrie printr-o companie de crewing din Grecia. Soția marinarului, ținută la curent de autorități, este optimistă: „El navighează de cinci ani. Consider că are un caracter destul de puternic încât să reziste la astfel de situații. Și în momentul de față eu cred că se ține tare și așteaptă să ajungă acasă”.

Israelul a descris incidentul drept un „act de terorism iranian” cu consecinţe asupra securităţii maritime internaţionale.

„Din păcate, se pune și Marea Roșie într-o zonă de pericol. Asta este cel mai grav. O evitare a acestei zone ar însemna falimentul multor țări din zona arabă. Vorbim de strâmtoarea Urmus, de Iran, de Irak, toate țările acelea sunt foarte, foarte afectate”, a explicat Adrian Mihălcioiu.

La Ministerul de Externe a fost instituită o celulă de criză care ține legătura cu parteneri internaționali care fac demersuri pentru eliberarea marinarilor.

Știre inițială

Nava Galaxy Leader, sub pavilion Bahamas, care naviga în Marea Roșie, a fost capturată de către milițiile Houthi, anunță Ministerul Afacerilor Externe din România. Printre membrii echipajului se află și un român iar MAE a activat Celula de Criză Interinstituțională.

Situația este monitorizată și de autoritățile navale de la noi. Sindicatul Liber al Navigatorilor este în contact cu omologii din zona Mării Roșii pentru a căuta soluții de sprijinire a marinarilor.

La bordul navei „Galaxy Leader”, sub pavilion Bahamas, capturată duminică de milițiile Houthi, se află 25 de marinari, între care și un român. Galaxy Leader este deţinută de o companie înregistrată sub numele Ray Car Carriers și este operată de o companie japoneză. Membrii echipajului provin din Filipine, Bulgaria, Ucraina, România şi Mexic. Nava, un transportor de maşini, se îndrepta spre India dinspre Europa fără încărcătură, a declarat un purtător de cuvântal companiei japoneze.

Liderul SLN Adrian Mihălciou a aflat că nava capturată de rebelii Houthi plecase din Turcia spre India. De aceea a contactat reprezentanții ITF din Istanbul pentru a afla mai multe informații despre echipaj. Pe de altă parte, conform legii privind reglementarea în domeniul maritim, marinarii care pleacă în voiaje prin agenții de crewing cu reprezentanță în România trebuie să anunțe și autoritățile navale române, ori în cazul de față nu s-a întamplat.

Se pare că marinarul român ar fi plecat printr-un contract cu o firmă din Bulgaria. Potrivit surselor Europa FM, românul ar avea 29 de ani și ar fi ofițer electrotehnician.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Potrivit unui comunicat de presă, Ministerul Afacerilor Externe în cooperare și coordonare cu celelalte autorități române cu atribuții în materie și în strânsă legătură cu alți parteneri internaționali continuă să monitorizeze cu maximă atenție situația și întreprinde demersuri în vederea soluționării acesteia.

Foto: Marine Traffic

Citește și: Navă turcească cu 12 marinari la bord, scufundată în Marea Neagră în urma unei furtuni violente. Tot echipajul a dispărut | AUDIO