Confidenţialitate

NATO și UE promit o cooperare mai strânsă, înaintea summitului de la Bruxelles

NATO şi Uniunea Europeană urmează să promită marţi o cooperare mai strânsă, înaintea summitului Alianţei de la Bruxelles despre care mulţi se tem că ar putea testa în continuare relaţia tensionată dintre SUA şi partenerii săi europeni, relatează dpa.

La summitul NATO, care are loc miercuri şi joi, se aşteaptă ca preşedintele american Donald Trump să reitereze cererile sale ca aliaţii europeni să îşi sporească cheltuielile pentru apărare, argumentând că Statele Unite plătesc cea mare parte a cheltuielilor în cadrul Alianţei Nord-Atlantice.

Ameninţarea implicită că SUA s-ar putea retrage din punct de vedere militar din Europa a amplificat argumentul potrivit căruia continentul european trebuie să facă mai mult pentru a-şi asigura propria apărare în contextul în care Rusia acţionează provocator în est.

Douăzeci şi doi de membri ai NATO sunt totodată şi membri ai UE. Relaţiile între cele două organizaţii s-au dovedit dificile în trecut ca urmare a tensiunilor dintre Turcia, stat membru al NATO, şi Cipru, membru al UE, dar acestea s-au schimbat în 2016.

“Suntem mândri de ceea ce am realizat împreună până acum. Dar putem face mai mult”, se menţionează într-o declaraţie comună care va fi adoptată de secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, preşedintele Consiliului European Donald Tusk şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Îndeosebi ei se vor angaja să coopereze în ceea ce priveşte măsurile de înlesnire a transporturilor militare în Europa, de exemplu prin modernizarea drumurilor şi a podurilor, reducând în acelaşi timp birocraţia la frontierele naţionale – precum şi în combaterea terorismului şi îmbunătăţirea rezistenţei la riscul de atacuri cu substanţe chimice, biologice şi nucleare, se arată în declaraţia citată de dpa.

În documentul citat se subliniază, de asemenea, că NATO ”va continua să aibă un rol unic şi central ca piatră de temelie a apărării colective” ca răspuns la preocupările SUA care consideră că iniţiativele de apărare ale UE ar putea crea structuri paralele.

Măsuri de securitate speciale în capitala Belgiei, la Summitul NATO

În jur de 2.400 de poliţişti şi 1.000 de militari belgieni vor fi mobilizaţi pentru summitul NATO care va avea loc miercuri şi joi la Bruxelles, un dispozitiv de securitate ‘excepţional’ care va fi instituit încă de marţi seară, pentru meciul de fotbal Franţa-Belgia de la Cupa Mondială, relatează AFP.

Printre şefii de stat sau de guvern aşteptaţi în capitală belgiană pentru summitul Alianţei se află şi preşedintele american Donald Trump, al cărui avion Air Force One va ateriza marţi seară la baza aeriană de la Melsbroek.

Pe lângă sediul NATO, situat în partea de nord a capitalei belgiene, forţele de ordine vor securiza Muzeele regale de Artă şi de Istorie din parcul Jubileului, în cartierul european, unde liderii vor lua cina miercuri seară.

În aceste zone vor fi instituite perimetre de securitate, iar circulaţia va fi întreruptă pe unele artere.

Aeroportul internaţional din Bruxelles a avertizat, pe site-ul său, că miercuri şi joi sunt posibile ‘perturbări şi întârzieri pe arterele de acces’, din cauza reuniunii la vârf.