Turcia va impune sancțiuni Olandei pentru că l-a expulzat sâmbătă pe ministrul Familiei, Fatma Betül Sayan Kaya și nu i-a permis şefului diplomaţiei turce, Mevlut Cavusoglu, să ajungă la Haga.
Între timp, Ministerul de Externe Olandez le cere cetățenilor săi aflați în Turcia să fie prudenți și să evite locurile aglomerate.
În plin conflict între cele două țări membre NATO, șeful Alianței Nord Atlantice face un apel la calm. Jens Stoltenberg le cere celor doi aliați ”să dea dovadă de respect reciproc, să fie calmi şi să aibă o abordare măsurată”.
Liderul Alianței
face acest apel în condițiile în care președintele Turciei, Ercep Tayyip Erdogan, a calificat comportamentul Olandei drept unul de „republică bananieră’’ și a cerut impunerea sancțiuni.
Erdogan încearcă să obţină susţinerea majorităţii turcilor, inclusiv din Europa Occidentală, la referendumul din 16 aprilie, prin care ar urma să îi extindă prerogativele.
Asfel, Turcia ar deveni o republică prezidențială.
Olanda l-a expulzat sâmbătă seara pe ministrul Familiei Fatma Betül Sayan Kaya, care s-a dus la Rotterdam după ce Haga a refuzat să autorizeze o vizită a şefului diplomaţiei turce Mevlut Cavusoglu.
Aproximativ 1.000 de manifestanţi s-au mobilizat în faţa Consulatului turc din Rotterdam, pentru a apăra venirea ministrului, dar au fost dispersaţi de poliţia olandeză în cursul nopţii, cu câini, cai şi tunuri tunuri cu apă.
În Olanda, acest incident are loc înaintea alegerilor legislative de miercuri, în care partidul deputatului antiislam Geert Wilders este creditat de ultimele sondaje imediat în urma partidului premierului Mark Rutte.
Participarea miniştrilor turci la mitinguri în mai multe orașe europene încearcă să adune cât mai multe voturi pentru sporirea puterilor lui Erdogan.
Numai în Germania trăiesc aproximativ trei milioane de turci.
Mai multe autorităţi locale germane au anulat mitinguri la care miniştri turci intenţionau să vorbească în favoarea sporirii puterilor lui Erdogan. Și pe germani, președintele turc i-a acuzat de ”practici naziste”.