Confidenţialitate

NATO a intrat în ultima etapă a mutării în noul sediu

Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) a intrat luni în ultima etapă a mutării în noul sediu, situat tot în Bruxelles, în apropierea celui vechi, informează DPA, citat de Agerpres.

Transferul celor aproximativ 4000 de angajaţi în noul cartier general va dura circa 12 săptămâni, iar pe durata tranziţiei va fi utilizat şi sediul vechi, a declarat agenţiei un purtător de cuvânt al alianţei nord-atlantice.

Mutarea, prevăzută iniţial la începutul anului, a fost amânată din motive tehnice, legate de sistemul informatic din clădirea nouă.

Sistemul este proiectat să garanteze securitatea tuturor comunicaţiilor electronice ale NATO şi să supravegheze întreaga clădire cu ajutorul a mii de camere video şi puncte de control al accesului pe baza scanării irisului.

Construcţia noului sediu a început în 2010. Bugetul de 750 de milioane de euro alocat iniţial a fost depăşit, iar costul s-a ridicat la 1,17 miliarde de euro.

Din 1967, actualul sediu al NATO este un complex de barăci militare, care ar fi trebuit să fie doar o reşedinţă temporară.

În acel an, funcţionarii Alianţei au părăsit primul sediu al NATO, de la Paris, la solicitarea Franţei.

Situaţia “temporară” s-a prelungit pentru 44 de ani, timp în care numărul statelor membre ale organizaţiei a crescut de la 15 la 28, astfel încât nu mai este destul spaţiu pentru a asigura confortul fiecărei delegaţii naţionale.