Confidenţialitate

NASA va prezenta o “descoperire majoră” despre Marte

Agenţia americană Spaţială are programată, astăzi, o conferinţă de presă în cadrul căreia va prezenta o “descoperire majoră” legată de planeta Marte.

“Misterul planetei Marte rezolvat? Aflaţi luni în conferinţa de presă de la sediul central al NASA din Washington, ce va fi transmisă live de televiziunea online NASA TV şi pe site-ul agenţiei, nasa.gov.”, este anunţul făcut pe Twitter care a stârnit semne de întrebare.

CNN a constatat că la conferința de presă, care se va desfășura astazi, a fost anunțată și prezența a trei cercetători care sunt aceiași anunțați să prezinte la o conferință internațională un studiu despre prezența apei pe marte.

Despre studiul respectiv se știe că ar demonstra, în baza imaginilor obținute de la roboții de recunoaștere trimiși pe orbita planetei, că dungile întunecate care apar pe suprafața marțiană sunt apă sărată care curge periodic pe suprafața planetei, mai transmite CNN.

De altfel, încă din 2011, specialiştii de la NASA anunţau că au descoperit pentru prima dată urme care ar putea dovedi prezenţa apei în stare lichidă pe Marte, o descoperire ce oferea noi perspective pentru explorarea planetei roşii şi pentru organizarea unor expediţii cu echipaj uman pe aceasta.

Oamenii de ştiinţă încearcă de foarte multă vreme să înţeleagă felul în care Marte s-a transformat dintr-o planetă caldă, umedă, probabil asemănătoare cu Terra, în istoria ei timpurie, în planeta rece, uscată şi deşertică din zilele noastre.

Mai multe studii încearcă acum să calculeze cantitatea de apă care a dispărut de pe Marte şi cantitatea de apă rămasă blocată în depozitele de gheaţă subterane.

În urmă cu doar câteva decenii, oamenii de ştiinţă considerau ideea vieţii extraterestre ca fiind una improbabilă, însă, în prezent, NASA crede că este doar o chestiune de timp până când savanţii vor descoperi dovezi ale vieţii pe alte corpuri cereşti din Sistemul Solar.

În acest sens, Agenţia spaţială americană se concentrează, în prezent, pe detectarea unor eventuale urme de viaţă pe Marte, în timp ce Agenţia Spaţială Europeană analizează Luna.