Agenția Spațială Americană a anunțat că va încerca să devieze un asteroid cu diametrul de 170 de metri care ar lovi Pământul, peste câțiva ani.
NASA precizează că operațiunea va fi lansată în 2022.
Însă, specialiștii spun că peste 90 la sută dintre obiectele cerești cu diametrul mai mare de un kilometru sunt deja identificate, studiate și niciunul dintre ele nu reprezintă o amenințare în secolele următoare.
Problema o reprezintă asteroizii mai mici, care au între 140 și 1000 de metri. Dintre aceștia, doar 25 la sută au fost reperați. Potențialul lor de distrugere este considerabil – spun oamenii de știință.
Ei au identificat doi asteroizi care se rotesc unul în jurul celuilalt și care ar putea fi periculoși pentru Terra: unul cu diametrul de 800 de metri, botezat Didymos și celalalt – Didymoon – de 170 de metri.
Trei scenarii au fost analizate pentru a evita ciocnirea acestora cu Pământul: primul ne duce cu gândul la filmul Armaghedon, deoarece persupune explozia unui dispozitiv ce va devia asteroidul.
Dar fragmentele desprinse ar putea reprezenta ele însele un pericol pentru Pământ. Un al doilea scenariu: trimiterea unui satelit artificial care să execite asupra asteroidului-țintă o forță de gravitație pentru a-l devia încetul cu încetul.
Dar scenariul la care s-au oprit experții NASA vizează trimiterea unui motor spațial de 300 de kilograme către cei doi asteroizi.
Dispozitivul va fi lansat în 2020 și abia după 18 luni, ar urma să ajungă la asteroidul-țintă, cel cu diametrul de 170 de metri.
Asteroidul va fi lovit cu o viteză de 6km pe secundă, urmând să fie deviat de la orbita sa inițială.
Misiunea ar costa 200 de milioane de euro, dar NASA încearcă, în prezent, să pună la punct un proiect mai puțin costisitor.