O aeronavă NASA va încerca, pentru prima dată, să colecteze mostre dintr-un asteroid, ce vor fi trimise pe Pământ pentru a fi analizate, potrivit site-ului agenției spațiale americane.
OSIRIS-REx a orbitat în jurul asteroidului Bennu încă de la sfârșitul anului 2018, iar de atunci camera aeronavei a înregistrat și a trimis imagini specialiștilor NASA pentru a studia compoziția corpului spațial și a decide care ar fi cel mai bun loc de colectare a probelor.
Acum, principalul eveniment al misiunii, numit TAG (Touch-and-Go) este programat să aibă loc pe 20 octombrie.
Asteroidul și nava spațială se află la o distanță de aproximativ 330 milioane kilometri de planeta noastră, iar NASA va transmite în timp real o animație ce va simula procedura de extragere a mostrelor. Prelevarea nu ar trebui să dureze mai mult de câteva secunde.
Dacă totul va decurge conform planului, OSIRIS-REx va începe călătoria către Pământ anul viitor și se așteaptă ca mostrele să ajungă la cercetătorii NASA în 2023.
Bennu a fost clasificat ca fiind un asteroid de tip B, ceea ce înseamnă că acesta conține o cantitate mare de carbon, precum și alte minerale.
Asteroidul este atât de vechi încât cercetătorii au calculat că acesta s-a format în primele 10 milioane de ani ale sistemului nostru solar, sistem apărut în urmă cu peste 4,5 miliarde de ani în urmă.