Agenția Spațială americană sărbătoreşte întâlnirea istorică dintre sonda sa New Horizons şi planeta pitică Pluto, la finalul unei călătorii care a început în 2006.
“Este ca de Crăciun în iulie şi n-am dormit toată noaptea! Mulțumim că ați urmărit această călătorie care a durat 9+ ani!”, scrie NASA pe contul său de Twitter.
Modulul va culege informaţii preţioase despre acest planetoid, precum și despre cei 5 sateliţi cunoscuţi ai săi, date care vor fi transmise prin unde radio spre Terra în următoarele 16 luni.
Din primele informații trimise de Horizons, Agenția Spațială Americană a dezvăluit că planeta pitică Pluto este mai mare decât credeau oamenii de știință. Potrivit lui Alan Stern, omul de știință care conduce misiunea, Pluto măsoară aproximativ două treimi din suprafața lunii și poate conține mai multă gheață și mai puțină rocă decât s-a crezut inițial. ”Sistemul Pluto este fermecător prin natura sa ciudată și frumusețea sa extraterestră”, a mai declarat Stern.
Imaginile trimise de Horizons au arătat că Pluto este un glob de culoare portocalie, care are stânci, cratere și prăpastii mai mari decât Marele Canion. Sistemele de măsurare de pe Horizons au confirmat că Polul Nord al planetei pitice conține gheață.
Sonda spațială ”Horizons” s-a apropiat marți la cea mai mică distanță posibilă, aproximativ 12.500 de km. Marți, în jurul orei 15:00 (ora României), NASA a publicat pe Twitter fotografia cu planeta Pluto aflată la cea mai mică distanță de New Horizons:
Hello #Pluto! We’re at closest approach. Congrats to all! Follow our story & view new images using #PlutoFlyby. pic.twitter.com/8JVlJrcUkY
— NASA New Horizons (@NASANewHorizons) July 14, 2015
Însă primele imagini cu suprafața planetei pitice vor fi difuzate abia miercuri. Totodată, toate imaginile transmise de Horizons vor ajunge la N.A.S.A. abia într-un an și 4 luni.
Horizons a fost lansat acum 9 ani, pe 1 ianuarie 2006, cu o viteză constantă de 45.000 de km pe oră.