Confidenţialitate

Muzeul Țărăncii, o incursiune în tradițiile maramureșene | GALERIE FOTO

Muzeul Țărăncii din Dragomirești, județul Maramureș, este un loc care își propune să păstreze și să promoveze tradițiile și cultura autentică maramureșeană.

Înființat în anul 2001, muzeul este dedicat vieții femeii țărănci din această regiune a României, oferind o privire detaliată asupra stilului de viață, obiceiurilor și meșteșugurilor tradiționale.

Muzeul se află o casă tradițională maramureșeană, din lemn, construită între 1720 – 1721, care a fost restaurată și amenajată pentru a deveni un spațiu expozițional relevant.

Casa i-a aparținut Ileanei Chișului. Deși a fost o femeie frumoasă, a rămas nemăritată pentru că bărbatul ei nu s-a născut, spune Maria Zubașcu, ghidul muzeului.

În curtea muzeului se găsește și copacul cu oale, în vârful căruia stă și astăzi oala roșie, simbol maramureșean că acolo s-ar afla o fată de măritat.

După moartea Ileanei, în 2001, acest muzeu și-a deschis porțile. Adăpostește o colecție impresionantă de obiecte care reflectă viața cotidiană a femeilor din Maramureș. Printre exponate se numără costume tradiționale, țesături, unelte de gospodărie sau obiecte de uz casnic.

Vizitarea muzeului oferă ocazia de înțelege mai bine rolul crucial al femeii în comunitatea rurală și de a aprecia bogăția culturală pe care aceasta a creat-o și păstrat-o de-a lungul timpului.

Galerie Foto:

Foto: Lavinia Dragomir