Confidenţialitate

Muzeul Rock din România, prima arhivă online a fenomenelor culturale muzicale rock

Muzeul Rock din România este o arhivă în format digital, un patrimoniu recent al fenomenelor culturale muzicale rock, pop, folk din România. Această arhivă are și o secțiune de obiecte accesibilizate pentru nevăzători, obiecte de colecție scanate 3D dar și cercetări specializate, inclusiv cea în parteneriat cu CNSAS, care analizează informații legate de grupurile de fan-cluburi ale fenomenelor rock-folk-jazz așa cum erau ele privite din perspectiva Securității.

Arhiva Muzeul Rock este o inițiativă a platformei muzeale private PostModernism Museum și a istoricului muzical Doru Ionescu și se poate viziona pe www.postmodernism.ro

Proiectul Muzeul Rock a demarat acțiunea de constituire a colecțiilor publice și private, prin identificarea și alcătuirea în format digital a unei arhive comprehensive, fișate unitar, pe o platformă online interactivă, în dorința de a pune laolaltă patrimoniul recent muzeificabil al acestor fenomene culturale muzicale.

Proiectul Arhiva Muzeul Rock din România este gândit pe trei axe: cercetarea, identificarea și inventarierea colecțiilor și materialelor de arhivă; arhivarea digitală, de obiecte care au aparținut muzicienilor și mediului cultural din jurul acestora (partituri, scrisori, setlist-uri, fotografii inedite), instrumente muzicale, articole vestimentare utilizate în concerte și evenimente, vinyl-uri prin prezentări și accesibilizarea Arhivei Muzeului Rock în forma unei platforme muzeale digitale online, interactive, bilingve română-engleză și cu obiecte pregătite pentru nevăzători.

În prezent Arhiva Muzeul Rock găzduiește secțiuni precum constructori de instrumente muzicale, arhivele Cenaclul Flacăra, Club A, Casa de Cultură Preoteasa, dar și Artiste rock, Opere rock sau memorabilia: concerte, festivaluri, scrisori și documente, instrumente vechi sau celebre. Se pot vedea 360 de grade instrumente muzicale celebre; interviuri cu muzicieni și tehnicieni români sunt disponibile în format video.

Parteneriatul cu Asociația Pentru Dezvoltare Urbană permite ca obiecte din Arhiva Muzeul Rock să accesibilizate pentru nevăzători – acestea vor fi adăugate la THATS (Touch & Hear Assistive Teaching System), o enciclopedie digitală pentru nevăzători, cu imagini şi piste audio, folosind tehnologie asistivă şi e-learning.

O arhivă generoasă de materiale a fost pusă la dispoziție de Casa de Cultură a Studenţilor București (cunoscută și sub numele de Preoteasa, nume ce l-a purtat oficial din 1957 până in 1982) și este disponibilă într-o secțiune dedicată în cadrul Arhivei Muzeul Rock din România.

Parteneriatul cu CNSAS (Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii), atât prin Serviciul Programe Educaţionale, Direcţia Cercetare, Expoziţii, Publicaţii cât și prin Centrul de Istorie Orală, aduce beneficiul completării cu informații legate de grupurile de fan-cluburi ale fenomenelor rock-folk-jazz, așa cum erau ele privite din perspectiva Securității.