Componenți ai Generaţiei de Aur a fotbalului românesc, precum Gheorghe Popescu, Ionuţ Lupescu, Florin Prunea, Florin Răducioiu, Ilie Dumitrescu, Anghel Iordănescu, Adrian Ilie și Basarb Panduru, au participat, marţi seară, la inaugurarea Muzeului Fotbalului din Bucureşti.
Football Museum Bucharest se dorește a fi “un loc de emoţie a istoriei fotbalului românesc”, a spus Gheorghe Popescu, acesta apelând la foştii mari jucători să dea în custodie tricouri sau alte obiecte care să fie expuse.
“Mă bucur enorm că în sfârşit fotbalul are o casă a sa, un muzeu unde iubitorii acestuia vor putea găsi exponate importante atât din fotbalul românesc, cât şi internaţional. Sunt convins că în acest loc suporterii vor putea să experimenteze fotbalul în diverse aspecte, vor putea vedea meciuri din ligile europene sau din Liga 1. Consider că alegerea acestui loc este foarte importantă, pentru că Centrul istoric este important atât pentru suporterii de la noi din ţară, cât mai ales pentru cei din străinătate, care întotdeauna vin aici. Eu cred că istoria fotbalului românesc este atât de bogată, am avut atâţia jucători de valoare care au făcut performanţe în fotbalul internaţional, încât dacă am aduna toate obiectele de valoare pe care ei le au va trebui să aşteptăm ani buni ca să le terminăm şi apoi să apelăm la cei din străinătate. Vom ajunge şi acolo. Vom încerca să facem un mix între jucători mari din străinătate care vor veni la Bucureşti, la diverse evenimente. Eu vreau să fie un loc de emoţie a istoriei fotbalului românesc. Pentru că avem atâta istorie. Din păcate, prezentul încă suferă în continuare. Sper ca viitorul să fie la nivelul trecutului, dar va trebui să aşteptăm. Dar istorie există, o istorie bogată, pe care o vom expune aici”, a declarat fostul căpitan al Barcelonei şi al echipei naţionale.
“De-a lungul timpului vor fi foarte multe colecţii pe care le vom expune. Acum, la început, am adus o serie de tricouri extrem de importante din colecţia personală. În acest moment există un tricou în care am marcat golul finalei Galatasaray cu Arsenal, de asemenea tricoul de la Mondialul din ’98, un tricou pe care l-am schimbat cu Maldini. Sunt convins că acest proiect va fi un real succes prin calitatea exponatelor care vor fi în acest muzeu. Eu am acasă în jur de 200 de tricouri şi am adus acum doar cinci. Gândiţi-vă ce au Hagi, Dan Petrescu, Lupescu, Ilie Dumitrescu, Adrian Ilie. Sunt foarte multe exponate pe care suporterii le vor putea vedea de-a lungul timpului în acest muzeu. Am tricouri ale lui Hagi, care stătea lângă mine în vestiar şi îi spuneam să-mi dea şi mie un tricou, pentru că tricourile lui au o valoare incredibilă. Acum poate sunt mai valoroase decât atunci când juca. Eu am avut ocazia să joc alături de fotbalişti importanţi, am tricoul lui Ronaldo de la Barcelona, de la Madrid, al lui Figo. Am avut ocazia să joc alături de trei ‘Baloane de Aur’ şi am tricourile lor în colecţia mea”, a adăugat Gheorghe Popescu, citat de Agerpres.
Muzeuli Fotbalului din Bucureşti se află pe strada Gabroveni, nr. 24.
Conform organizatorilor, preţul de intrare va fi de 49 de lei pentru adulţi, iar copiii mai mici de 7 ani vor intra gratis.
FOTO: Facebook