Confidenţialitate

Muzeul Cineastului Amator de la Reşiţa adăposteşte peste 100 de camere de filmat – GALERIE FOTO

Muzeul Cineastului Amator din Reşiţa colecţionează aparatură utilizată de cineamatori, precum camere pe peliculă, aparate de proiecţie, vizioneze, prese de tăiat şi lipit filme, filme pe peliculă, dar şi piese ce au legătură cu industria şi cultura cinematografică: postere de film, poze din filme, poze cu actori sau programe de film.

Este un muzeu privat ce îi aparţine lui Andrei Bălbărău, un pasionat de cinematografie din Reşiţa.

Muzeul îşi desfăşoară activitatea în fostul cinematograf “23 august”, care se află în cladirea Universităţii “Eftimie Murgu“din Reşiţa.

Povestea muzeului începe în 2007, când a fost redescoperită cabina de proiecţie a cinematografului “23 august”. Atunci s-au găsit aparatele de proiecţie P35, role de film goale, câteva derulatoare pentru film, un aparat de proiecţie pe 16 mm şi un tablou cu Ceauşescu.

“Pentru că nu se poate face o expoziţie doar cu atât, în timp am încercat să găsesc alte elemente”, spune Andrei Bălbărău, fondatorul muzeului.

Colecţia de camere de filmat, cea mai importantă colecţie din cadrul muzeului, cuprinde peste 100 de piese. Cea mai veche dintre ele datează din 1923, iar cea mai recentă aparţine anilor ’90.

Muzeul Cineastului Amator este un muzeu unde poţi interacţiona cu obiectele. Acestea pot fi testate, fotografiate sau atinse, iar Andrei Bălbărău este acolo pentru a vă spune povestea lor.

Printre cele mai importante obiecte din muzeu este filmul cu înmormântarea lui Ştefan Cicio Pop, avocat şi om politic român. Aceasta ar fi singura filmare care există cu înmormântarea lui Cicio Pop, spune Andrei Bălbărău.

Tot aici ai există o filmare cu Ion Popescu-Gopo, din 1985, când a venit la Reşiţa în cadrul unei manifestări.

Toate filmările vechi au fost trecute în format digital şi pot fi vizionate pe canalul de youtube Muzeul Cineastului Român. 

Deşi este un muzeu privat, intrarea este gratuită. Muzeul se vizitează cu o programare în prealabil. Toate detaliile le găsiţi pe pagina de facebook Muzeul Cineastului Amator.