Confidenţialitate

Un muzeu al tranșeelor și un traseu turistic ar urma să fie deschise în 2025 în județul Gorj | AUDIO

Un muzeu al tranșeelor din Primul Război Mondial – și un traseu turistic ar urma să fie deschis anul viitor în județul Gorj. Inițiativa îi aparține șefului Salvamont România. Muzeul ar urma să prezinte obiective ale militarilor de acum 100 de ani.

Sabin Cornoiu, șeful Salvamont România:O să fac un traseu turistic pedestru sau cu bicicleta prin care să vizitez aceste tranșee”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Un proiect pe care o să-l fac și o să-l termin la anul, exact peste un an de zile va fi gata, un muzeu memorial al tranșeelor din Primul Război Mondial. De aici, din Munții Gorjului a pornit războiul. Avem tranșeele în munți. În tranșeele astea se găsesc tot felul de lucruri: gloanțe, grenade, tuburi de proiectile și așa mai departe. O să fac un traseu turistic pedestru sau cu bicicleta prin care să vizitez aceste tranșee. Dar am găsit o localitate de sub munte, care mi-a dat spațiu, a pus la dispoziție, că nu o să îl iau eu, o să fie al Primăriei, în care să fac și un muzeu. Și am luat-o pe urmele Regimentului 18 Gorj, din vârful muntelui, de aici, până la Mărășești unde a murit Ecaterina Teodoroiu”, a spus la Gorj TV Sabin Cornoiu, șeful Salvamont România.

Unele obiecte i-au aparținut și Ecaterinei Teodoroiu, născută în 1894 la Târgu Jiu, cercetașă și participant la Primul Război Mondial.

A murit la sfârșitul bătăliei de la Mărășești, în fruntea unui pluton de infanterie al Armatei Române.

O să fac un traseu turistic pedestru sau cu bicicleta prin care să vizitez aceste tranșee.

Sabin Cornoiu, șeful Salvamont România: „Am zis: trebuie să mă întorc să văd unde a murit Ecaterina Teodoroiu”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Deci, acum patru ani cred că am fost la Mărășești să văd unde a murit bunicul meu, care a murit cu trei zile înainte de Ecaterina Teodoroiu. Mi-a rămas în minte că era pe același deal. Unii erau colo și unii colo. Și am zis: trebuie să mă întorc să văd unde a murit Ecaterina Teodoroiu. Pentru că ei i s-au făcut trei monumente la baza dealului, dar nimeni nu a cercetat unde a murit. Ne-am dus, am găsit cota 407, pe Dealul Seciului, am găsit tranșeul românesc și am zis în tranșeul ăsta era Ecaterina Teodoroiu. Care avea vreo 200 de metri. Era acolo cu plutonul ei”, a spus Sabin Cornoiu.

Sursa foto: Arhivă Muzeul Militar Național

Citește și: Regele Ferdinand în Primul Război Mondial – GALERIE FOTO