Ramadanul, cum îi spun arabii, sau Ramazanul, cum e numit de turci, este a noua lună a calendarului islamic. Este considerată luna pocăinței și a sacrificiului, și amintește de perioada în care profetul Mahomed a primit revelația coranică.
Pe întreaga perioadă a postului, credincioșii se abțin de la mâncare și de la potolirea setei, de la răsăritul soarelui și până la răsăritul primei stele pe bolta cerească, perioada diurnă fiind marcată de aceeași abstinență totală și în privința relațiilor intime sau a gândurilor necurate. De asemenea, trebuie să se roage de cinci ori pe zi, de preferință în cadrul unei geamii.
După apus, sunt organizate cine colective – ”Iftar”, pe care musulmanii înstăriți le împart cu prieteni, rude sau sărmani. Un moment important este Noaptea de Kadîr, celebrată anul acesta între 1 și 2 iulie. În această noapte se consideră că Allah Atotputernicul i-a revelat Cartea Sfântă – Coranul, Profetului Mahomed. Tradiția spune că tot în această noapte dorințele sunt îndeplinite.
La sfârșitul Postului, musulmanii celebrează timp de trei zile Ramadan Bayramul, o sărbătoare așteptată și pentru festinul cu dulciuri tradiționale.
În România, trăiesc peste 70.000 de musulmani – cei mai mulți în județele Constanța și Tulcea.