Confidenţialitate

Munții Retezat: Cine au fost fetele care au dat numele lacurilor Lia, Ana, Viorica și Florica | GALERIE FOTO

Parcul Național Retezat, situat în Munții Retezat din Carpații Meridionali, este un paradis al naturii. Printre numeroasele sale comori naturale, lacurile din Retezat sunt unele dintre cele mai impresionante atracții ale parcului.

Aceste lacuri sunt așezate într-un cadru spectaculos, ce oferă o experiență unică pentru orice vizitator. Munții Retezat au 82 de lacuri, dintre care 52 sunt lacuri permanente.

În complexul glaciar Bucura sunt cuprinse lacurile Lia, Ana, Viorica, Florica și Bucura.

“O legendă locală spune că numele lacurilor Lia, Ana, Viorica și Florica sunt, de fapt, numele fetelor celor care au întocmit prima hartă turistică a munților Retezat”, a explicat Lucian Cvașa, ghid de turism.

Masivul Retezat este primul parc național înființat în România, în anul 1935, de către Alexandru Borza (1887-1971), directorul Grădinii Botanice din Cluj, și de savantul biolog Emil Racoviță (1868-1947).

Tot în 1935 a fost înfăptuit și primul Club Turistic – Turing Club România. În același an a fost constituită și prima hartă turistică a Munților Retezat, întocmită de Mihai Haret, primul președinte al Turing Club România, și Ion Protopopescu, inginer-profesor.

Lacul Bucura

Lacul Bucura este cel mai mare lac glaciar din România. Aflat la o altitudine de aproximativ 2.041 de metri, lacul se întinde pe o suprafață de aproximativ 8.9 hectare și are o adâncime maximă de aproximativ 15 metri.

Lacul Ana

Este unul dintre cele mai frumoase lacuri din Retezat și oferă un peisaj idilic în mijlocul naturii sălbatice. Cu o lungime de 260 de metri și o lățime de 180 metri, are o suprafață de peste trei hectare și o adâncime maximă de 11,50 metri.

Lacul Lia

Este un lac glaciar situat la altitudinea de 1910 metri în Munții Retezat. Are o formă triunghiulară, cu o baza de aproximativ 130 de metri. Este alimentat de izvoarele ce coboară din șirul de lacuri ale Zănoagei și, respectiv, ale Căldării Bucura.

Lacul Florica

Se află la o altitudine de 2090 de metri. Este al treilea lac în traseul lacurilor înșirate. Este alimentat de două izvoare care se află în partea vestică a lacului. Se află în imediata apropiere a Lacului Viorica, de care este despărțit de o cascadă de aproximativ 20 de metri.

Lacul Viorica

Este situat la o altitudine de 2070 de metri. Are forma unui corn, iar în apropierea lui se găsesc lacurile Florica și Ana, dar și un ochi de apă, din a cărui suprafață trei sferturi sunt acoperite cu turbă.

Lacurile din Parcul Național Retezat sunt adevărate bijuterii naturale, oferind vizitatorilor ocazia de a se bucura de frumusețea sălbatică a Carpaților Meridionali. Apele lor clare, înconjurate de vârfuri muntoase, creează un cadru spectaculos și irezistibil.

Foto&Video: Lavinia Dragomir