Circa 95% dintre reprezentanţii grupurilor multinaţionale cred că vor fi mai expuşi controalelor fiscale în viitor ca urmare a modificărilor aduse de BEPS.
Aceasta este concluzia unui sondaj Deloiette din România, realizat în august-septembrie 2017, care a urmărit care este opinia mediului de business local despre efectele BEPS (Base Erosion and Profit Shifting).
O altă concluzie a studiului este că 68% anticipează că va creşte riscul ca ANAF să facă ajustări ale preţurilor practicate în tranzacţiile intragrup în cadrul controalelor fiscale.
Totodată, dintre cei care au efectuat analiza BEPS, 50% consideră că vor avea obligaţii de raportare suplimentare, 17% se aşteaptă la o creştere a impozitului pe profit datorat și 13% anticipează o dublă impozitare a unor venituri.
În opinia respondenţilor, cele mai afectate categorii de tranzacţii intra-grup de proiectul BEPS vor fi: prestarea de servicii, finanţarea și furnizarea de know how şi alte drepturi de proprietate intelectuală.
Sondajul a fost unul online.
Base erosion and profit shifting (BEPS) se referă la strategiile de planificare fiscală utilizate de companiile multinaționale care exploatează lipsurile și neconcordanțele din regulile fiscale.
Aceste strategii vizează transferarea profiturilor în locuri în care impozitele sunt mai mici.