Confidenţialitate

Multe firme vor să folosească munca de acasă și după pandemie. Productivitatea nu a scazut | AUDIO

Munca de acasă ar putea deveni modelul de lucru al viitorului, dar consecințele vor fi dezastruoase pentru anumite domenii.

Milioane de oameni nu vor mai face naveta, ceea ce înseamnă mai puține încasări pentru firmele de transport, industria auto și benzinării, scriu jurnaliștii de la Deutsche Welle, care prezintă explicațiile mai multor specialiști.

Potrivit acestora, companiile vor renunța să mai plătească chirii pentru spații mari, restaurantele din zona birourilor ar putea da faliment și chiar și industria textilă va avea de suferit, deoarece va scădea cererea pentru vestimentația de birou.

Și în România se vor vedea schimbări, dar munca la distanță se va putea aplica doar în marile companii, a spus la Europa FM, analistul economic Adrian Bența.

„Marile companii care pot observa că pot face economii, cu siguranță vor dori să își permanentizeze o muncă din aceasta, de acasă. Cu siguranță o să-și permită să facă niște achiziții de echipamente pe care să le dea salariaților, iar aceștia să lucreze de la distanță”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În cazul companiilor mici, munca de acasă nu a avut randamentul așteptat, iar pe de altă parte mulți români abia așteaptă să revină la birou, mai spune Adrian Bența.

„Nu toate activitățile pot fi făcute de la distanță, nu poți fi un brutar și să faci pâine de la distanță, nu poți face o activitate care presupune munca în echipă, asamblarea unui autoturism. Oamenii nu trebuie să fie izolați, trebuie să lucreze în comunitate, să fie adaptați, să fie comunicativi și atunci s-ar putea ca unele persoane, chiar dacă au posibilitatea să lucreze de acasă sau de la distanță, să își dorească să vină la serviciu.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pentru că mijloacele de comunicare la distanță vor continua să fie folosite tot mai des, vor avea în continuare de câștigat, spun specialiștii,  cei din industria tehnologiei informației care furnizează echipamente, laptopuri, telefoane, dar și aplicații și mijloace de transmitere a datelor.