Peste 50 de intervenții au avut salvamontiștii în acest sfârșit de săptămână.
Au fost multe accidente produse atât pe pârtiile de schi, cât și în afara lor, și numai în cursul zilei de sâmbătă au fost 18 persoane preluate de ambulanță și duse la spital cu fracturi, entorse sau luxații, a spus la Europa FM, șeful Salvamont România, Sabin Cornoiu.
“Am avut cazuri, zicem noi, și deosebit de grave, multe dintre ele au necesitat transport de urgență cu ambulanță la spital, deci accidente care s-au soldat cu traumatisme, care vor necesita tratament îndelungat, pentru că vorbim și de fracturi, entorse, luxații. Am avut accidente și în afara pârtiilor de schi, dar mult mai puține. Am avut persoane care au ieșit în zona înaltă de creastă, am avut persoane care s-au aventurat să schieze prin zăpada din afara pârtiilor de schi, am avut semnalate cazuri de persoane care au traversat zone și au provocat avalanșe în urma lor, a spus Sabin Cornoiu.
Salvamontiștii spun că, în fiecare an, la începutul sezonului de schi, se confruntă cu un număr mare de accidente pe pârtii.
“Oamenii nu și-au recăpătat aptitudinile de la finalul sezonului de anul trecut și abordează cu aceeași încredere traseele. Nu țin cont că și-au schimbat greutatea de la un sezon la altul și nu-și reglează legătura corespunzător. Foarte multe persoane închiriază schiuri de la centrele de închirieri și nu întotdeauna solicită să li se regleze legătura în funcție de greutate. Dacă cu teleschiul mai există o limită, doar cei care știu să se țină bine pe schiuri pot să se urce cu acest mijloc de transport, cu telescaunul, cu telegondola, cu telecabina urcă toată lumea, toți se trezesc în vârful pârtiei și-și închipuie că până jos vor învăța. Din păcate, până jos au primul accident”, a menționat șeful Salvamont România.
Salvamontiștii amintesc că riscul de producere a unor avalanșe se menține și în zilele următoare în Carpații Meridionali și în masivele Parâng și Șureanu.
“Avem anunțat un risc de avalanșă de gradul 3 din 5 pentru Carpații Meridionali și chiar în Parâng și în Șureanu, gradul 4, deci aproape de gradul maxim. Se va menține și pentru zilele următoare pentru că zăpada are nevoie de câteva zile bune să se taseze, să se sedimenteze și să reziste, să nu mai provoace aceste scurgeri de pe versanți, aceste avalanșe. Și noi sperăm că oamenii care vor merge pe munte să aibă pregătirea necesară, să-și facă singuri testele de zăpadă și să decidă dacă abordează anumite trasee pe munte sau mai bine renunță”, a menționat Sabin Cornoiu.
( Foto: Facebook Salvamont România)