Confidenţialitate

Mugur Isărescu și Crin Antonescu, printre numele grele care apar în denunțurile depuse de fosta noră a lui Virgil Măgureanu

În denunțurile depuse de fosta noră a lui Virgil Măgureanu, Alina Petre, apar mai multe nume cunoscute din viața publică.

Plângerile îi vizează, între alții, pe guvernatorul BNR Mugur Isărescu și pe fostul șef al Senatului – Crin Antonescu.

Cele mai grave acuzații privesc însă cazul lui Codruț Marta – fostul șef de cabinet al lui Sorin Blejnar, dat dispărut.

Alina Petre le-a spus procurorilor că acesta ar fi fost ucis la comanda oamenilor de afaceri Dragoș Dobrescu și Elan Schwartzenberg.

 

În prima plângere penală, Alina Petre susține că afaceriștii Dragoș Dobrescu – acționarul Romprest și Elan Schwartzenberg ar fi avut mai multe discuții despre Codruț Marta, într-o  atmosferă, cităm, tensionată.

Cei doi ar fi spus că fostul șef de cabinet al lui Sorin Blejnar trebuie să fie lichidat, iar cadavrul ar trebui îngropat într-o pădure.

Alina Petre susține că, la câteva zile după acea discuție, presa anunța dispariția lui Codruț Marta.

Într-o altă plângere apare numele senatorului Crin Antonescu.

Alina Petre susține că foștii ei socri au ridicat un bloc de apartamente. Una dintre locuințe a fost cumpărată de Crin Antonescu la un preț sub prețul pieței.    Senatorul a respins, la Europa FM, aceste acuzații.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 ”Nu există niciun temei, niciun dram de realitate în aceste denunțuri, Am achiziționat un apartament de la o companie pe care o conducea domnul Marian Măgureanu. Prețul ? – un preț deloc mic, 250.000 de euro”, a declarat, pentru Europa FM, Crin Antonescu.

În fine, de pe lista numelor grele din denunțurile Alinei Petre nu lipsește nici guvernatorul Băncii Naționale.

Femeia susține că fostul său socru – Virgil Măgureanu – ar fi fost ajutat de Mugur Isărescu să obțină un credit în valoare de 2 milioane de euro.

 Nu comentăm lucruri care nu sunt finalizate“, a declarat consilierul guvernatorului, Adrian Vasilescu.

La solicitarea Europa FM, reprezentanții BNR au revenit cu precizări.

Redăm mai jos poziția consilierului guvernatorului BNR Mugur Isărescu, Adrian Vasilescu:

Potrivit unor informații, care mi se par incerte, doamna Alina Măgureanu l-ar fi reclamat la DNA pe guvernatorul BNR, pentru că ar fi intervenit la două bănci în favoarea domnului Virgil Măgureanu, fost șef al SRI, ca să i se acorde un credit de 2 milioane de euro. Pe scurt, aceasta ar fi povestea. Totul s-ar fi petrecut în urmă cu câțiva ani.

 

La Banca Națională, cutuma instituțională oprește transferul în spațiul public a oricăror dezbateri legate de plângeri împotriva unor angajați, indiferent de rang, la autorități ale statului. Dacă doamna Alina Măgureanu a făcut într-adevăr plângere la DNA, tot domnia sa are obligația să-și probeze acuzațiile. La DNA, desigur. Iar dacă mass-media solicită informații, numai DNA e în măsură să le facă publice ori nu.

 

Dincolo de speța în cauză, având în vedere că în materie de politici de creditare circulă, pe canalele publice, multe informații confuze, cred că un anumit aspect merită să fie detaliat. Am în vedere ipoteza intervenției unor șefi din BNR – guvernator, prim-viceguvernator, viceguvernatori, directori – la o bancă sau alta, în favoarea cuiva, pentru a i se acorda un credit sau mai multe. Socotiți, cumva, că banca în cauză s-ar repezi „să execute comanda”?… Vă asigur că nu.

 

Să judecăm. Pentru orice bancă, un credit de peste un milion de euro e o binefacere. Dacă, bineînțeles, solicitantul de credite are garanții solide și mijloace sigure de a-și onora datoria asumată. Decizia se adoptă în Consiliul de Administrație sau de Supraveghere, după ce mai multe compartimente din bancă au confirmat, sub semnătură, că atât garanțiile cât și puterea de plată sunt în ordine. Iar, așa cum consfințește legea, răspunderea unei bănci comerciale în astfel de situații e în fața acționarilor și nu față de Banca Națională. După cum se cunoaște, în cele mai multe cazuri acționarii sunt din afara țării. Dacă domnul Măgureanu a primit într-adevăr un credit ori mai multe, nu am nici un dubiu că și le-a acoperit cu garanții certe. Și că și le plătește la zi. Altfel, ar fi vuit presa despre restanțierul Virgil Măgureanu, care așteaptă legea „dării în plată”.