Confidenţialitate

Mugur Isărescu: Mediul de afaceri nu trebuie taxat excesiv, iar statul trebuie să renunțe treptat la privilegiile fiscale din anumite sectoare | AUDIO

Mediul de afaceri nu trebuie „cocoșat” cu impozite, spune Mugur Isărescu – Guvernatorul Băncii Naționale, dar în același timp atrage atenția că statul trebuie să renunțe treptat la privilegiile fiscale acordate anumitor sectoare. Explicațiile guvernatorului BNR vin în contextul creșterilor de taxe discutate de liderii coaliției de guvernare.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Mugur Isărescu spune că o eventuală majorare de taxe gândită de Guvern poate aduce incertitudini în ceea ce privește prognozele făcute de Banca Națională privind scăderea inflației, de exemplu.

În același timp, Guvernatorul BNR este de părere efectele unor modificări fiscale decise de executiv nu pot fi calculate exact în acest moment. Unele pot crește inflația, cum este cazul unei majorări de TVA, altele pot avea efect invers.

„Numai unele impozite majorate duc la creșterea inflației: cele directe, după consum, accizele și TVA-ul. Majorarea impozitelor pe venit, de exemplu, poate să aibă chiar efect contrar. E mai greu de calculat”, a spus Mugur Isărescu.

Mugur Isărescu este de părere că mediul de afaceri nu trebuie taxat excesiv

„Mediul de afaceri nu trebuie să… mă exprim așa… cocoșat cu multe impozite, dar trebuie să plătească toată lumea impozite, nu?”, a adăugat Mugur Isărescu.

În același timp, Guvernatorul BNR afirmă că anumite privilegii fiscale trebuie eliminate treptat

„Vedeți, privilegiile acestea fiscale sunt cu un scop bine țintit, dar sunt pentru un an, doi trei, cinci, când depășești 10-15 ani nu mai sunt privilegii devin rente, devin rente care distorsionează piața și creează și probleme în ceea ce privește solidaritatea și coeziunea”, a mai spus Mugur Isărescu.

Cu toate acestea, guvernatorul BNR afirmă că un program de ajustare fiscală este susținut, însă doar dacă acesta asigură stabilitate.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Italia: Guvernul impune băncilor taxa pentru profitul suplimentar | AUDIO