Confidenţialitate

Mugur Isărescu: „Preferăm ca inflația să vină mai lent, în jos, dar fără reveniri” | AUDIO

România a evitat recesiunea în trimestrul întâi din 2024, spune guvernatorul BNR. Astăzi, acesta a prezentat raportul trimestrial asupra inflației și a spus că banca centrală va încerca să coboare încet inflația pentru a nu brusca economia. Guvernul trebuie să reducă deficitul fiscal și pe partea de cheltuieli și pe cea de venituri, mai spune Mugur Isărescu. Acesta admite însă că obiectivul este greu de atins. 

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: „Soluția este să reduci deficitul fiscal”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Aud discuții în public că… domnule, problema este faptul că Guvernul se împrumută. Ce înseamnă dacă Guvernul n-ar putea să se împrumute și n-ar finanța deficitul? Înseamnă criză nu numai financiară, înseamnă criză socială, criză politică. Soluția nu este să oprești finanțarea deficitului. Asta ar însemna un șoc teribil pentru economie. Soluția este să reduci deficitul fiscal. Acestea sunt opțiunile pe care trebuie să le facă Guvernul și observați că se fac foarte greu”, a explicat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Reamintim, BNR a menținut dobânda de politică monetară la 7% pe an. Guvernatorul BNR spune că aceasta va putea fi scăzută doar în momentul în care și inflația va scădea cel puțin două luni la rând. La finalul acestui an nu vom avea un indice al inflației sub 5%, mai arată datele Băncii Naționale. Abia în ultimele luni ale lui 2025 vom putea ajunge la o țintă a inflației sub 4%.

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: „Preferăm ca inflația să vină mai lent, în jos, dar fără reveniri”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Când am spus în februarie că e vorba de două luni de scădere a inflației, am mai folosit un cuvânt: cel puțin. N-am spus că imediat, în luna mai, după două luni reducem dobânzile. Politica Băncii Naționale este data dependent. Suntem dependenți de informații, de date, și nu numai de cele interne, ci și de cele externe. Preferăm, în plus față de a da inflația în jos fără a crea recesiune, preferăm ca inflația să vină mai lent, în jos, dar fără reveniri. Nu este ușor”, a mai spus Mugur Isărescu.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: INS: Salariul mediu net a crescut cu aproximativ 14% într-un an. Industriile în care angajații au câștigat cel mai mult | AUDIO