Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a afirmat, marți, că repartrierea aurului nu este rentabilă deoarece ar presupune costuri de 10 până la 20 de ori mai mari decât comisionul plătit Băncii Angliei.
„Vom respecta legea, dar ne-am spus punctul de vedere”, a declarat Isărescu, referindu-se la un document trimis recent Guvernului şi Parlamentului, în care explică situaţia şi costurile mari care ţin de repatrierea aurului.
Isărescu nu a precizat care este suma necesară pentru repatrierea aurului, dar a spus că estimările BNR ar putea fi „timide”, în condiţiile în care costurile asigurărilor sunt mari şi se negociază.
„Costă să aduci aurul din mijlocul Londeri la Heatrow. Parlamentul va hotărî”, a explicat guvernatorul.
Nivelul rezervei de aur s-a menţinut la 103,6 tone, care valorează în prezent 4,7 miliarde de euro. Circa 60% din aur, peste 61,2 tone, este depozitat la Banca Angliei, dar se află în custodia BNR.
Președintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului, în noiembrie 2019, pentru reexaminare, legea inițiată de Liviu Dragnea privind repatrierea a 91,5% din aurul depozitat în străinătate. Acțiunea șefului statului a venit după ce CCR a respins o obiecție de neconstituționalitate pe proiectul de lege.
Iohannis a susținut că modificările la Statutul BNR pot crea un precedent periculos pentru elaborarea și implementarea politicii monetare.
Președintele României consideră că modificările legislative pot afecta atribuțiile BNR și „să creeze premisele îndepărtării de la compatibilizarea legislației BNR cu tratatele europene, cu Statutul Sistemului European de Bănci Centrale (SEBC) și cu cel al Băncii Centrale Europene (BCE) și să genereze dificultăți în aplicare”.
Adrian Vasilescu, consilierul Guvernatorului Băncii Naţioanale a României, declara că potrivit legii, BNR este proprietarul celor 103,6 tone de aur. Dintre acestea, 61 de tone din rezerva de aur se află la Londra.