Banca Națională continuă să critice, în mod public, proiectul de lege privind darea în plată – ce le permite românilor să scape total de datorii dacă predau bunul ipotecat.
Guvernatorul Mugur Isărescu susține că a discutat acest proiect inclusiv cu specialiști din străinătate care ș-au exprimat dezacordul fată de această lege.
Fără să spună cu cine a vorbit, guvernatorul a citat respectiva persoană spunând că aceasta ar fi zis că inițiatorii sunt oameni care au luat credite și nu mai vor să dea banii înapoi.
”Cand a aparut proiectul de lege a darii in plata, am instiintat, conform legii, Banca Centrala Europeana, cerandu-le sa isi dea cu parerea. Ajung la Frankfurt si un coleg mi se adreseaza:”Mai Mugure, ce-i cu legea asta?” Pai, ii spun, proiectul se discuta in Parlament si e ca si aprobat. “Dar voi nu aveti Cod Civil? Ca legea asta e o derogare de la Codul Civil”, mi se spune. Da, zic, e o derogare. “Dar voi legi bancare nu aveti?” Ba da, zic, avem. “Pai legea darii in plata e in contradictie cu legile bancare!” E o derogare, zic. “Iar derogare? Dar spune-mi, cei care au promovat legea au dat vreodata vreun credit sau au lucrat vreudata in vreo banca?”, sunt intrebat. Nu cred, nu stiu, nu-i cunosc. “Am inteles. Probabil ca nu au dat credite ci au luat credite si nu mai vor sa dea banii inapoi. Cam asta e e citirea in exterior a acestui proiect de lege”, a spus guvernatorul BNR.
Pe de altă parte, Mugur Isărescu crede că proiectul de lege i-a confuzat pe români și că inițiatorii ar fi avansat cifre false.
Guvernatorul BNR nu crede că în România ar fi 800 de mii de români care și-au luat credite ipotecare și au datorii.
”Cum sa nu spui ca nu e confuzie in societatea romaneasca sau cel putin in media daca o lege care a fost prezentata ca fiind sociala, dupa ce s-a vazut ca nu sunt 800 000 de insi, de persoane care intra sub incidenta ei”, a declarat Mugur Isărescu.
Legea dării în plată mai are de așteptat până la adoptare.
Grupul PSD din Senat se întâlnește luni cu inițiatorul proiectului pentru a discuta despre impactul legii asupra programului Prima Casă.
Deputatul Daniel Zamfir vrea să demonstreze că acest program nu va fi afectat, așa cum susține Banca Națională – pe care o acuză de manipulare.