Confidenţialitate

Movilă: PMP va vota hotărârea privind declararea stării de alertă

Aleșii Partidului Mișcarea Populară vor vota hotărârea pentru declararea stării de alertă, a anunţat, miercuri, în plenul Parlamentului, deputatul Petru Movilă.

“Considerăm că hotărârea este necesară în condiţiile în care încă suntem sub ameninţarea coronavirusului, iar relaxarea prealabilă poate avea efecte negative semnificative. Nimic nu poate fi mai important decât siguranţa cetăţenilor. Starea de alertă nu este un motiv de polemică parlamentară, iar opiniile diferite privind măsurile implementate nu ar trebui să fie divergente, pentru că scopul nostru aici este să protejăm România”, a spus parlamentarul.

Potrivit lui, un legislativ dezbinat în faţa epidemiei de coronavirus va duce şi “la mai multă neîncredere în rândul populaţiei, unde deja s-au văzut manifestări virulente care îndeamnă la nesupunere, la agresiuni împotriva instituţiilor statului”.

“Măsurile luate prin intermediul stării de alertă nu trebuie să permită riscuri, sistemul sanitar trebuie protejat, la fel şi mediul de afaceri care a suferit cel mai mult din momentul instituirii stării de urgenţă, iar bâlbâielile din ultimele două luni de zile trebuie corectate. Firmele au nevoie de stabilitate şi de predictibilitate, pe lângă un pachet de măsuri economice care într-adevăr să-i ajute pe oamenii de afaceri. PMP cere parlamentarilor responsabilitate şi solidaritate”, a adăugat deputatul Petru Movilă.

Potrivit legii privind instituirea stării de alertă, Parlamentul poate modifica unele prevederi din hotărârea de guvern.

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, marți, că parlamentarii social-democraţi vor vota pentru adoptarea hotărârii de Guvern prin care a fost instituită starea de alertă, dar urmează să analizeze dacă este cazul să propună anumite amendamente.

Printre obligațiile și restricțiile impuse de guvern pe perioada stării de alertă se numără obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice închise, în spațiile comerciale, în mijloacele de transport în comun și la locul de muncă.

De asemenea, în interiorul localităților se interzice circulația persoanelor în grupuri pietonale mai mari de 3 persoane care nu aparțin aceleiași familii, precum și formarea unor asemenea grupuri.

Cetățenii care vin din străinătate și nu au semne de infectare cu coronavirus trebuie să intre în carantină sau izolare la domiciliu, în timp ce aceia care prezintă simptome intră în carantină instituționalizată.

Nu în ultimul rând, circulația în afara localităților se va face doar în baza unei declarații pe propria răspundere.