Judecătorul Lucian Buta de la Judecătoria Cluj-Napoca a publicat motivarea deciziei de achitare a lui Marian Oprișan, în dosarul Căprioara, aflat în instanță timp de aproape 9 ani.
Concluzia motivării de 240 de pagini este, în mare, că președintele Consiliului Județean Vrancea a câștigat pe mâna acuzării.
Judecătorul scrie că procurorii DNA care s-au ocupat de cazul lui Oprișan au instrumentat dosarul într-un mod neprofesionist, fără să probeze faptele de corupție acuzate.
Mai bine de două luni i-a luat magistratului Lucian Buta de la Judecătoria Cluj Napoca să-și motiveze decizia, care se întinde pe mai bine de două sute de pagini.
Judecătorul clujean își motivează sentința prin lipsa de profesionalism a procurorilor DNA, de care aceștia au dat dovadă atât la momentul redactării rechizitoriului și trimiterea lui Marian Oprișan în judecată, cât și de-a lungul procesului.
Magistratul spune că procurorii nu au adus probe care să susțină faptele incriminate și s-au bazat pe expertizele unor persoane care au emis aprecieri juridice, fără a avea și abilități în acest sens.
Expertizele nu lămuresc în ce constă prejudiciul, iar magistratul a constatat că paguba incriminată nu există.
Acuzațiile anchetatorilor sunt, pe rând, demontate de judecător. Și timpul a avut însă o contribuție importantă în favboarea lui Marian Oprișan.
El a fost trimis în judecată în anul 2006, acuzat, printre altele, că ar fi avut un rol cheie în pietruirea a 41 de drumuri comunale din județ, care s-ar fi făcut doar pe hîrtie, nu și în realitate, în anul 2004.
Nu a existat însă o expertiză apropiată momentului respectiv, iar cu cât timpul a trecut, cu atât a fost mai greu de demonstrat că balastul și pietrișul nu au ajuns pe respectivele drumuri.
Odată apărută motivarea primei instanțe, procesul lui Marian Oprișan continuă. Soluția dată în februarie a fost atacată, iar primul termen a fost stabilit pentru data de 29 mai, la Curtea de Apel Cluj.