Cercetările din dosarul Revoluţiei trebuie reluate pentru că ancheta anterioară s-a făcut ”superficial” fără să fie analizate și probele existente. Informațiile apar în motivarea judecătorului de la Instanța Supremă care a aprobat solicitarea Parchetului General de redeschidere a acestui dosar.
Adevărul trebuie aflat, iar cei implicați să fie trași la răspundere, susține magistratul.
Prim-adjunctul procurorului general, Bogdan Licu, a fost cel care a cerut redeschiderea dosarului.
Judecătorul de la Instanța Supremă a constatat că în dosarul Revoluției ancheta a fost superficială, incompletă, ba chiar aproape formală, iar acest lucru a dus la clasarea cazului.
În motivare, judecătorul mai scrie că procurorii au închis dosarul fără să-și atingă obiectivele stabilite: și anume persoanele implicate să fie trase la răspundere.
709 persoane au murit în decembrie 1989, iar 1.855 au fost rănite prin împușcare.
Procurorii ”s-au rezumat la prezentarea situaţiei persoanelor vătămate, a victimelor, făcându-se trimitere la actele medicale prin care s-au constatat leziunile ori decesul acestora.”, mai scrie judecătorul.
Magistratul consideră că redeschiderea dosarului Revoluţiei este necesară pentru a putea fi administrate probe astfel încât să fie aflat adevărul.
”Redeschiderea urmăririi penale nu este altceva decât reînvierea acţiunii publice”, susţine judecătorul.
Tot în motivare se arată că ancheta începută în 2004 față de fostul ministru de Interne Tudor Postelnicu și alți inculpați a întrerupt prescripţia pentru toate celelalte persoane care ar fi participat la faptele penale, fie că au fost sau nu identificate până acum. Dosarul Revoluției din 89 este una dintre cele mai tergiversate anchete din istoria judiciară română.